Vedno na preži

Vbod klopa pomeni možnost katere od 300 bolezni

Mare Koren
24. 4. 2022, 18.15
Deli članek:

Pomladanski dnevi pomenijo tudi več prijetnih sprehodov s štirinožnimi prijatelji, ne samo po soseski, temveč tudi po velikih travnikih in gozdovih. O ogroženosti ljudi s klopnimi boleznimi smo že govorili, nikar pa ne pozabimo na svoje hišne ljubljence.

Dreamstime
Psu ne dajajte tablet in drugih sredstev proti klopom po lastni intuiciji. Pred apliciranjem oziroma nanosom se obvezno posvetujte z veterinarjem
Škoda je lahko nepopravljiva
Zdravstvene posledice vboda klopa so lahko pri psu neprimerno večje kot pri človeku. Pogosto pa tudi nepopravljive. 

Tako kot ljudje so tudi kosmatinci ogroženi s klopnimi boleznimi, zaradi vboda klopa lahko resno zbolijo. Zato je dobro poznati opozorilne znake bolezni, ki jih povzročajo klopi, oziroma vedeti, kako pravočasno ukrepati ter tudi ravnati preventivno.

V travi, grmovju, v bližini vode

Klopi se zadržujejo predvsem v visokih travah, grmovju, gozdu in v bližini vode. Njihova aktivnost je visoka predvsem v zgodnjih jutranjih in večernih urah, prav v času, ko štirinožne prijatelje pogosto vodimo na sprehode. Še posebej izpostavljeni so psi s svetlejšo dlako (pri ljudeh pa velja, da klope privlačijo svetlejša oblačila). Dobra plat svetlejših oblačil in svetlejše dlake pa je, da klopa hitreje opazimo in odstranimo, še preden se zarije v kožo. Klopi imajo najbolj razvita čutila za vonj, ki delujejo po principu toplotnih žarkov. Dražljaje sprejemajo prek čutil na prednjih nožicah. Najpogosteje tičijo na nizkem rastlinju, travah ali grmovju in gostitelja napadejo pri tleh. Zato pri psih pregledovanje začnemo pri nogah in nadaljujemo po kožuhu navzgor. Klopi pogosto izberejo toplejše predele telesa, kožne gube; za ušesi, na vratu, pri stiku nog in trupa … To so predeli, ki jih morate obvezno pregledovati, nikar pa ne pozabite na preventivo.

Dreamstime
Sredstvo iz ampule se nanese neposredno na kožo in zagotavlja zaščito do enega meseca.

Raje preprečevati kot zdraviti

Da bi svojega kosmatinca obvarovali pred klopi, je najbolje poseči po preverjeni zaščiti. Lastniki psov se najpogosteje odločajo za tablete, ki ob rednem jemanju omogočajo do trimesečno zaščito. A najučinkovitejše so menda še vedno ovratnice. Te po zagotovilih proizvajalcev psu zagotavljajo do šestmesečno zaščito, čeprav pri tem ni dobro opustiti rednega pregledovanja. V zadnjih letih so trendovske tudi ampule z zaščitnim sredstvom, ki se nanese neposredno na kožo, a te zagotavljajo zgolj enomesečno zaščito in so precej dražje od prej naštetih rešitev. Na tržišču je sicer na voljo še kup drugih izdelkov, a njihova učinkovitost ni zagotovljena. O uporabi zaščite pred klopi se je dobro posvetovati z izbranim veterinarjem, ki vam bo znal najbolje svetovati, kaj je primerno za vašega psa, glede na težo in višino.

dreamstime
Ovratnice proti klopom zagotavljajo zaščito do šest mesecev in veljajo za najboljše zaščitno sredstvo.