Zavedanje in sprejemanje

Obvladovanje strahu je veščina, ki se je lahko nauči vsak

Mojca Kopriva
24. 4. 2022, 14.48
Deli članek:

Strah je čustvo, ki ga sproži zaznana nevarnost ali grožnja, ki povzroči fiziološke in na koncu vedenjske spremembe, kot so beg, skrivanje ali zamrznitev pred zaznanimi travmatičnimi dogodki.

Dreamstime
Bolj ko ste hvaležni, več bo tega, za kar ste lahko hvaležni.
Okrepite notranjo moč tako, da razmišljate o svojih uspehih, ki ste jih dosegli v zadnjih treh letih. Spomnite se, kdaj vas je bilo strah in kako ste ga premagali ali kako ste ravno zaradi strahu postali še močnejši, odločnejši, pogumnejši. Dovolite si občutiti v sebi zmagoslavje. Potrepljajte se po rami in se pohvalite.

Strah pri ljudeh se lahko pojavi kot odziv na določen dražljaj v sedanjosti ali v pričakovanju grožnje. Strah je torej močno in primitivno človeško čustvo. Opozarja nas na nevarnost in je bil pomemben za ohranjanje naših prednikov pri življenju. Torej je čustvo in mehanizem preživetja. Lahko ga razdelimo na dva odziva: biokemični in čustveni. Biokemični odziv je univerzalen, medtem ko je čustveni odziv zelo individualen.

Zavedanje

Preden začnete premagovati strah, se ga morate najprej zavedati, ga zaznati. Kaj hitro se lahko zgodi, da se tako navežete na svoje misli in občutke, da začnete verjeti, da je to vse, kar obstaja, da ste to vi, kar pa je daleč od resnice. Vi niste vaš strah. Ste le zavedanje, ki ga doživlja, oziroma je to le odziv na situacijo.

Sprejemanje

Največkrat želimo strah zanikati, ga pomesti pod preprogo, ignorirati. Predstavljajte si, da je strah kot majhen otrok. Zakaj otroci cepetajo? Ker potrebujejo našo pozornost, je res? In kaj se zgodi, če jim je ne damo, če se jim ne posvetimo, ko nas potrebujejo? Še bolj cepetajo. Podobno je z našim strahom. Nekaj nam želi sporočiti – želi našo pozornost. Prej ko mu jo bomo namenili, prej ko se bomo soočili z njim, prej in lažje ga bomo obvladali.

Dreamstime
Česa se resnično bojite? Postanite opazovalec svojega notranjega prostora.

Prepoznavanje

Bodite pozorni na to, česa natančno se bojite. Bodite pozorni na slike, ki jih imate v glavi o situaciji, ki vam vzbuja strah. Kaj se dogaja v njih? Česa se resnično bojite? Postanite opazovalec svojega notranjega prostora. Zdaj pa dobra novica: obvladovanje strahu je veščina, ki se je lahko nauči vsak.

Radovednost

Bodite radovedni, opazujte, katere misli ustvarjajo vaš strah. Kje v telesu čutite strah? Kako se na to odzovete? Kakšno barvo, strukturo, obliko ima strah? (Kot bi ga hoteli poosebiti.) Zakaj je to pomembno? Ker se na ta način lažje pogovorimo z njim. Ponovno, bodite opazovalec dogajanja v sebi.

Pisanje dnevnika

S pisanjem dnevnika boste lažje ozavestili svoje strahove – od kod prihajajo, s čim ali kom so povezani … Če o svojih strahovih le razmišljate, se vam lahko zgodi, da se boste znašli v zanki negotovosti in se počutili še bolj prestrašene, zgubljene, nesrečne.

Vse enkrat mine

To vsi dobro vemo. Nobena stvar ni večna, tudi mi nismo. Vse v življenju se spreminja (pomlad odžene zimo, noč dan …). To zavedanje, dejstvo, naj vam bo v pomoč pri soočanju s strahovi. Situacija, ki je v vas sprožila strah, bo prej ali slej minila.

Hvaležnost

Je ena najmočnejših in najpomembnejših duhovnih praks, ki jo izvajajo vsi veliki mojstri in uspešni ljudje. S hvaležnostjo dvigujemo vibracijo. Bolj ko ste hvaležni, več tega, za kar ste lahko hvaležni, boste pritegnili k sebi, v svoje življenje. Kadarkoli čutite strah, se vprašajte: »Kaj pa je tisto, za kar sem lahko kljub vsemu hvaležen/hvaležna?« Če se na primer bojite javnega nastopanja, ste lahko hvaležni za priložnost, da komunicirate s toliko ljudmi in so tam, da resnično poslušajo, kar jim želite povedati. Še večji učinek boste dosegli, če si boste zapisovali vse, za kar ste hvaležni. In ne pozabite na drobne, vsakodnevne stvari.