HIŠNA OPRAVILA

Kako pogosto očistite kad, hladilnik in omare z živili?

Mojca Kopriva
26. 12. 2021, 18.46
Posodobljeno: 4. 7. 2023, 09.27
Deli članek:

Večini predstavlja čiščene nujno zlo. Zato se ga lotimo enkrat na teden, običajno med vikendom, ko nameravamo očistiti celo stanovanje. Stalne spremljevalce, kot sta hladilnik in omara z živili, pri tem pogosto izpustimo. Pa vi?

Dreamstime
Hladilnik velja za leglo bakterij in pogosto se zgodi, da mu posvečamo premalo pozornosti pri čiščenju. Priporočljivo ga je očistiti vsaj enkrat na mesec.

Večina ne mara čiščenja, zato to nujno zlo prelagamo, kolikor se da. Pa vendar je čist prostor osnova za zdravo življenje. Najbolje je čistiti sproti, drobtinico za drobtinico, vendar roko na srce, tudi to je včasih težko. Preverite, ali čistite preveč ali premalo.

Menjava posteljnine

Posteljnino bi bilo treba zamenjati vsak teden, nič pa ne bo narobe, če jo boste zamenjali na deset ali največ štirinajst dni. Drugačni pogoji veljajo, če se med spanjem precej potite. V tem primeru je priporočljivo, da posteljnino zamenjate vsak teden, ob tem pa mimogrede posesate vzmetnico ter prevetrite vzglavnik in odejo.

Čiščenje tuš kabine, kadi in straniščne školjke

Dobro bi bilo, če bi po vsakem prhanju tuš kabino oziroma kad očistili. Priporočljivo jo je vsaj enkrat na teden očistiti s kisom, ki mu primešate sodo bikarbono, ali s čistilom za kopalnice. Podobno velja za straniščno školjko, kjer je tedensko čiščenje nujno. Če imate težave z vodnim kamnom, lahko sodo bikarbono natrosite v kotliček, školjko pa očistite s kisom. Dobro je, da pokrov in sedalo večkrat na teden očistite z razkužilom.

Sesanje

Sesalnik je za večino nadležen hišni pripomoček, vendar čas čiščenja pošteno skrajša. Še preden se lotite sesanja, obrišite prašne površine, da prah med sesanjem ne bo letel naokoli. Kot opozarjajo strokovnjaki, bi bilo dobro sesati dvakrat na teden. Če imate otroke ali hišne ljubljenčke, pa je sesanje priporočljivo vsak dan. V tem primeru lahko metlo prečrtate s seznama hišnih pripomočkov.

Čiščenje hladilnika

Čeprav nas hladilnik vsakič, ko ga odpremo, očara s svojo belino, velja za pravo žarišče bakterij. Prav tako pogosto zanemarjamo njegovo čistočo. Primerno bi ga bilo očistiti vsaj enkrat na mesec, kot odlično čistilo pa strokovnjaki priporočajo kis. Pri zamrzovalnikih čiščenje večinoma ni potrebno. Dovolj je, če se nanj spomnite vsake pol leta.

Mikrovalovna pečica

Tudi mikrovalovna pečica velja za leglo bakterij. Pri pogrevanju hrane prihaja do izhlapevanja in kopičenja delcev, ki se zadržujejo na stenah pečice in jih ob vsakem ponovnem gretju dodatno pogrevamo. Priporočamo, da v mikrovalovno pečico vsakih 14 dni položite polovico limone ali vanjo daste posodo z mešanico vode in kisa ter jo segrevate dve minuti. Paro, ki se nabere na stenah, obrišite s suho krpo, ob tem pa odstranite tudi madeže.

Preproge in tekači

Preproge sesajte tako pogosto kot stanovanje – enkrat na teden. Oziroma pogosteje, če imate otroke ali hišne ljubljenčke. Čiščenje z vodo in detergentom je priporočljivo vsakih šest mesecev, če imate globinski sesalnik, pa to ne bo potrebno. Tekače lahko sesate enako pogosto kot preproge, še bolje bo, če jih boste vsake tri mesece oprali v pralnem stroju.

Omara z živili

Omaro z živili čistite po potrebi, vsekakor pa bodite pozorni, da se v njej ne razsujejo moka, drobtine ali kaj podobnega, da se ne naselijo molji. Enkrat na leto bo dovolj, če boste iz omare zložili vse, kar ste vanjo naložili. Preverite tudi roke uporabnosti in zavrzite, kar je neuporabno. Če so se v vašo omaro naselili molji, jo očistite s kisom in sodo bikarbono. V mošnjiček, ki ga lahko naredite iz najlonske nogavice, pa nadrobite lovorjev list in dajte v omaro. Molji ne marajo eteričnega olja lovorja, zato se bodo vaši omari na široko izognili. Ko živila pospravljate v omaro, jih smiselno razdelite po policah in uporabnosti.