Klinčki

Začimba, za katero so nekoč plačevali v zlatu

Mare Koren
11. 12. 2021, 21.34
Deli članek:

Ali veste, da so za klinčke v sedemnajstem in osemnajstem stoletju v Angliji plačevali v zlatu? In ne samo to! Za klinčke so nekateri plačali celo z življenjem. Ti drobni posušeni popki s svojim vonjem še danes prikličejo izobilje in praznike.

Dreamstime
Klinčki bodo izboljšali tudi okus mesa in drugih jedi.

Klinčki so, kot že omenjeno, popki tropskega zimzelenega drevesa, ki mu pravimo klinčevec oziroma žbičevec, od tu tudi ime nageljnove žbice. Nabiralci popke sušijo, da postanejo rjavi in krhki, a kljub temu ohranijo svoj tipičen vonj. Tako pripravljeni so nato namenjeni v kuhinjo ali lekarno. V kitajski medicini jih pogosto uporabljajo za dvigovanje energije v ledvicah, vranici in želodcu. Pravijo, da klinčki vrnejo toploto tja, kjer je manjka, in vzpostavijo pretok energije. Učinkoviti so tudi pri odpravljanju posledic stresa, pri težavah s tesnobo ali nespečnostjo. A pojdimo raje v kuhinjo.

Začinite meso, enolončnice, riž

Kot rečeno, so klinčki nepogrešljivi tudi v kuhinji. Njihov okus se razteza med rahlo pikantnim, nežno sladkastim in – če jih pojemo preveč – grenkim okusom. Zaradi posebne arome so klinčki primerni za začinjanje močnih jedi. Nepogrešljivi pri pripravi divjačine, močnih juh (fižolova, ješprenjeva), enolončnic, mesa pa tudi prikuh, kot so riž, mlinci in razna žita.  

Med prazniki

Nepogrešljiv je vonj klinčkov še posebej v prazničnem času, ko jih cele ali mlete uporabljamo pri pripravi raznovrstnih piškotov, čajev, kompotov ter seveda punča in kuhanega vina. Ne pozabite nekaj klinčkov dodati tudi jedem z jabolki, pomarančami in slivami. V kombinaciji z janežem in cimetom pa lahko ustvarite prepletajoč okus, ki bo izboljšal marsikatero marmelado pa tudi čokoladno kremo ali preliv. V indijski kuhinji s klinčki pogosto odišavijo dušene jedi, paradižnikove omake in aromatizirajo olja. Prah klinčkov ima bolj koncentriran okus, zato bodite pri odmerjanju previdni. Če vam je okus všeč, ga lahko dodate tudi jedem, ki jih pogosto pripravljamo v zimskem ali prazničnem času, denimo kislemu zelju ali sarmam.

Odišavite in dekorirajte prostor

S klinčki lahko tudi odišavite prostor. Nepogrešljivi so pri okraševanju adventnega venčka in praznične mize. Prav tako lahko iz klinčkov in pomaranč pripravite čudovite okraske, ki bodo s pomešano aromo prostor odeli v prazničen čas.