Padci in poškodbe

Naj se zimski sprehod ne konča z zlomom!

T.D.
11. 12. 2021, 20.11
Deli članek:

Narava nam spet prinaša številne vremenske nevšečnosti, med njimi tudi poledico, ki je kriva za številne padce. Prav padci na ledu so lahko zelo nevarni, saj lahko povzročijo resne poškodbe.

Dreamstime
Posebej nevaren je tako imenovani črni led, ki ga ne vidimo, ko zvečer prekrije pločnike in stopnice.

Za pločnike, ki jih prekriva led, nikakor niso primerni čevlji s peto, ampak le obuvalo, ki se dobro oprime tal. Delajmo kratke korake, s celimi stopali, saj imamo tako bistveno dlje časa stik s podlago in je tudi možnost padcev manjša. Ko pridemo v prostor, si moramo čevlje takoj sezuti, saj na čevljih ostane sneg, ki se stopi, na mokrem pa zlahka pademo tudi doma.

Kako vemo, da imamo zlom gležnja in ne zvin?

Pri zlomu gležnja ne moremo stopiti na nogo, sklep je otekel, kar je sicer tudi značilnost zvina, bolečina je na zunanji in notranji strani gležnja, in sicer v predelu kosti. Noge ne moremo obremenjevati in pri pregledu tisti, ki ima zlomljen gleženj, ne more narediti štirih korakov. Kirurg za pravilno diagnozo potrebuje rentgensko slikanje poškodovanega dela noge, na podlagi katerega se odloči, ali bo nujno operativno zdravljenje, uporaba mavca ali katerega izmed drugih načinov zdravljenja zlomov. Pacient po zlomu gležnja po operaciji okreva tri mesece, da lahko spet normalno hodi. Mavec po navadi zdravniki snamejo po šestih tednih, ko spet z rentgenom preverijo, če se je zlom dobro zarasel.

Zlomi zapestja

Pri padcih si zlahka poškodujemo zapestje, saj se poskušamo ob padcu ujeti na roko. Ker je v dlaneh in zapestju veliko majhnih koščic, se hitro lahko zgodi, da se katera zlomi ali poči. Poškodbo prepoznamo po bolečini v delu zapestja, oteklini in omejeni gibljivosti. Zlomi zapestja se prav tako zdravijo z mavcem, z naravnavo in mavcem, vse več takšnih zlomov se zdravi operativno. Večina teh zlomov doleti ljudi v aktivnih letih, ki si seveda želijo roko tudi v prihodnje uporabljati stoodstotno. Možne so tudi poškodbe vezi v predelu ključnice, saj lahko tisti, ki jim zdrsne, padejo na levo ali desno ramo.