Čiščenje

Je pečica pripravljena na praznično peko?

Mare Koren
11. 12. 2021, 17.46
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 09.08
Deli članek:

Prazniki se nezadržno bližajo, iz marsikatere pečice pa že diši po prazničnih dobrotah. A da bo aroma res prava, brez primesi drugih vonjav, je treba pečico od časa do časa očistiti. Kdaj ste jo vi nazadnje?

Dreamstime
Očistite pečico, da bo po njej zmeraj lepo zadišalo.

V šali bi lahko rekli, da je pečica novodobno ognjišče, a z njo danes več ne ogrevamo prostorov, kot so jih nekoč s krušno pečjo, ki so jo hkrati uporabljali še za ležišče. Res pa je, da v njej pripravljamo jedi, ki so slastne, hrustljave, zlato zapečene in dišeče kot nekoč. V pečici le redko uporabljamo pokrovke, prav tako se včasih zgodi, da kaj pade čez rob, izpari in umaže dno pečice. Sicer nič hudega in nevarnega, a ti ostanki hrane lahko hitro vplivajo na okus in vonj jedi, za katere ne želite, da imajo dodaten priokus.

Kako pogosto ali kdaj očistiti pečico?

Znaki, da je pečica potrebna čiščenja, se zagotovo najprej opazijo na umazanem steklu, seveda pa nam to razkrivajo tudi umazano dno in umazane stene ter rešetka oziroma pekači. Če je vse od naštetega prisotno, je skrajni čas, da v roke poprimete čistila in se lotite temeljitega čiščenja.

Kako je s čistili?

Nikar ne pozabimo, da v pečici ustvarjamo jedi, torej hrano, ki jo nato zaužijemo, zato čistite s čistili, ki so zdravju in okolju v prvi vrsti prijazni oziroma nenevarni. Če pa je vaša pečica tako umazana, da potrebuje agresivnejša sredstva, jo pred vnovično uporabo večkrat obrišite z vlažno krpo in dobro prezračite. Priznati je treba, da se verjetno čiščenja pečice nihče ne loti z veseljem, zato pečico ob čiščenju res temeljito očistite in si vzemite čas. Tako se boste manjkrat lotili čiščenja. Čistila za čiščenje pečic so po navadi v obliki sprejev pod pritiskom ali pen oziroma posipov. Ta na madeže vplivajo precej agresivno, po navadi pa jih moramo pustiti nekaj ur delovati, da je čiščenje bolj učinkovito. Agresivnost napovedujejo tudi znaki na deklaraciji, ki svarijo pred zastrupitvijo, draženjem in stikom z otroki. Shranjena naj bodo nedosegljiva vsem, ki se ne zavedajo nevarnosti.

Kaj pa naravna čistila?

Precej uspešna in uporabna so naravna čistila, ki jih pripravite s sredstvi, ki jih tudi sicer uporabljate v kuhinji. V pomoč vam bodo že alkoholni kis, limona in soda bikarbona.

Rešitev s kisom in sodo bikarbono

Za čiščenje potrebujete ⅓ skodelice kisa in skodelice sode bikarbone. V večjo skledo najprej stresite sodo bikarbono, nato prilijte kis. Nastala bo pena, ki jo s krpo nanesete na vse notranje površine pečice in pustite učinkovati čez noč. Pena se bo posušila in strdila. Pečico nato še enkrat popršite s kisom, da nastane bela pena, nato pa z mlačno vodo in krpo obrišite vse površine do čistega.