gurmanske navade

Pozabimo na diete, velja naj zmernost

T.D.
11. 12. 2021, 14.59
Deli članek:

Ne predstavljamo vam še ene diete, pač pa le gurmanske navade, ki se jih lahko brez težav držite, tudi če hodite z gostije na gostijo in jeste vse po malem.

Dreamstime
Privoščite si tople juhice iz stročnic, fižola, graha.

December ni pravi čas za razmišljanje o vitkosti. Kaloričnih bomb ne manjka in dobre družbe, v kateri pozabimo na dieto, tudi ne. A z upoštevanjem nekaj preprostih prehranjevalnih pravil je mogoče uživati v pojedinah in hkrati ohraniti telesno težo v mejah normale.

Tri skodelice zelenjave in dve skodelici sadja

Zaužijte torej več zelenjave kot sadja. Vsebujeta veliko vode in vlaknin, na račun katerih ste hitro siti ob kalorično revni hrani. Tako sadje kot zelenjava pa se odlikujeta še s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki uravnavajo količino krvnega sladkorja. Po solati s koščkom polnozrnatega kruha ste lahko siti še tri ure, po enako kaloričnih dveh rebrih čokolade pa si zaželite hrane že po nekaj minutah.

Kako ju vključiti v jedilnik

Pred obrokom pojejte en sadež ali skodelico zelenjave. Med obroki se vam bo prilegel sladek korenček oziroma paprika z balzamičnim kisom. Kupite že oprano in narezano zelenjavo, zelje, solato, stročji fižol, korenček in vse to hranite na dosegu roke. Tako se ne boste več opravičevali v smislu: »Saj bi si pripravila solato, vendar mi vedno zmanjka časa.« Črtajte sadni sok, saj se v enem decilitru lahko skrivajo kalorije dveh jabolk. Raje uživajte presno sadje in pijte navadno vodo. Izogibajte se kaloričnim jedem iz krompirja in namesto prazničnega pireja servirajte pretlačeno cvetačo oziroma brokoli.

Ne pozabite na vlaknine

Vlaknine »napihnejo« želodec, zaradi česar ste, kajpak, spet dlje časa siti. Začnite dan z ovsenimi kosmiči ali polnozrnatim opečencem. Privoščite si tople juhice iz stročnic, fižola, graha. Namesto s kislo smetano jih lahko zabelite z navadnim jogurtom. Več ko boste zaužili hrane na žlico, manjša bo želja po mastni pečenki.

Jejte puste beljakovine

Telo mora na račun beljakovin pokuriti več kalorij že zaradi njihove počasnejše presnove. Neka ameriška raziskava je celo odkrila, da se je ljudem, ki so pred praznično pojedino zaužili dve kuhani jajci, apetit zmanjšal za polovico. Preden greste na zabavo, zato pojejte dve v trdo kuhani jajci. Lažje se boste uprli kaloričnemu aperitivu. Med obroki sezite po posnetem jogurtu, lahko pa tudi po prazničnih »ostankih« purana oziroma govedine.