Zanimivosti

10 idej za SUPanje po Sloveniji

Oglasno sporočilo
23. 8. 2021, 08.00
Deli članek:

Vas zanima SUPanje, a nimate idej, kam bi se lahko odpravili? Predstavljamo vam 10 destinacij po Sloveniji, kamor se lahko odpravite na naslednji SUP izlet!

SUPanje je v zadnjih letih nedvomno eden najbolj priljubljenih vodnih športov pri nas. Danes možnost supanja najdemo praktično že na vsakem koraku. Najboljša stran je, da je SUP primeren praktično za vsakogar: tako za začetnike kot napredne uporabnike, za družine, pare, posameznike ... Nekateri s seboj vzamejo celo svoje kosmatince.

Niste čisto prepričani, kam iti SUPat? Tukaj je 10 idej za SUPanje po Sloveniji!

Jezera

Jezera so odlična izbira za začetnike, saj je gladina najbolj mirna. Najbolj znani lokaciji sta Blejsko in Bohinjsko jezero, a je še ogromno drugih. V Sloveniji imamo to srečo, da je res veliko jezer primernih za supanje. Tako vam ne bo treba izgubljati časa z dolgo vožnjo, saj se kakšno jezero, primerno za supanje, zagotovo najde tudi v vaši okolici. Tukaj je naš izbor petih jezer za vas.

1. Velenjsko jezero: Gre za eno izmed naših največjih jezer. Čeprav je »velenjska plaža« precej obiskana, lahko s supanjem odkrijete kakšne mirnejše kotičke za sprostitev. Jezero je globoko in precej čisto, zaradi česar je za marsikoga zelo zanimivo. Vreme je pogosto vetrovno, zato je pred odhodom treba preveriti napoved – v primeru vetra je gladina nekoliko bolj razburkana. Načeloma je gladina nekoliko bolj umirjena v dopoldanskih urah.

2. Soboško jezero: Jezero, ki se skriva na obrobju Murske Sobote, je vse bolj priljubljeno tudi med suparji. Ima lepo urejen dostop do vode in je zato pogosta izbira začetnikov in družin z otroki. Ob jezeru vas čaka tudi gibalni park za odrasle, ki ponuja 35 različnih naprav za vadbo. Poleg tega obrežje ponuja tudi igrišče in razne zabavne aktivnosti za otroke.

3. Žovneško jezero: Nekoliko manjše jezero v občini Braslovče, nad katerim se dviguje grad Žovnek. Lokacija je nekoliko manj obiskana in zato primerna za vse, ki si želite več miru. Med supanjem lahko srečate najrazličnejše vrste ptic, jezero pa skriva veliko krapov, saj je na zahodnem delu ribogojnica.

4. Green Lake: Športnorekreacijski center Green Lake ponuja različne zabavne, športno obarvane aktivnosti. Med drugim tudi možnost supanja. Gre sicer za manjše jezero, ki pa vam ponuja ogromno različnih dejavnosti.

5. Pivška jezera: Pivška presihajoča jezera niso stalna, temveč se napolnijo samo ob močnem deževju. Zato tudi supanje tam ni vedno mogoče. Je pa absolutno vredno čakanja; supanje med smrekami in travniki, v objemu narave, se vam bo vsekakor vtisnilo v spomin. Vsega skupaj je 17 jezer, od katerih sta najbolj znana Palško, ki je največje, in Petelinjsko jezero, ki se obdrži najdlje. Pivška jezera so nedvomno eden izmed najlepših sup izletov za ljubitelje narave.

Morje

Supanje v morju je lahko že malo večji izziv, sploh takrat, ko je morje bolj razburkano. Še vedno pa je primerno tudi za družine – možno je samo, da boste kdaj izgubili ravnotežje in »čofnili« v morje. Sicer pri nas nimamo veliko obale, a imamo precej plaž, na katerih je možno supati. Naša izbira je plaža v Strunjanu.

6. Plaža Strunjan je nekoliko manj obljudena. Ima urejen enostaven dostop v vodo. Če nimate veliko izkušenj, priporočamo, da se zadržujete v bližini obale, sicer pa se lahko podate na izlet. Od Strunjana proti Izoli lahko odkrijete ogromno skritih kotičkov in zalivov, do katerih dostop iz kopnega sicer ni mogoč. Eden najbolj znanih zalivov je Mesečev zaliv, ki se ponaša s čudovito vodo, dih jemajočimi klifi ter umirjeno energijo.

Reke

Reke so bolj divje in nepredvidljive ter zato primerne samo za izkušene. Pred odhodom je treba obvezno preveriti tudi vremenske razmere. Ob ustreznem znanju lahko postanejo najbolj nora sup dogodivščina, ki vas bo napolnila z adrenalinom. Zelo poznano je supanje po Ljubljanici, kjer se občasno organizira tudi akcija supanja in čiščenja reke. A naša dežela ponuja še veliko drugih čudovitih rek. Predstavljamo vam 4 reke, ki se nam zdijo vredne obiska.

7. Soča: Reka, ki je tako krasna, da jo je že pred skoraj 150 leti opeval Simon Gregorčič v svoji pesmi »Soči«. Gre za eno najlepših slovenskih rek, za katero smo prepričani, da vam bo vzela sapo. Krasne barve v mirni okolici so priljubljena destinacija vseh ljubiteljev narave, tudi suparjev. Dostop do vode je najenostavnejši v bližini Solkanskega mosta, teren pa je zelo razgiban in pester.

8. Krka: Vsem, ki si želite nekoliko več miru in intime, svetujemo supanje po Krki pri kraju Srebrniče. Ob glavni cesti Novo Mesto–Dolenjske toplice najdete za vasjo Srebrniče (približno 2 km iz Novega Mesta) parkirišče. Tam lahko pustite svojega jeklenega konjička, vzamete sup in se odpravite na rekreacijo. V tem delu je Krka dokaj mirna, zato se lahko preizkusite tudi v veslanju proti toku.

9. Lahinja: Reka Lahinja nam zaradi bogate narave daje občutek, kot da supamo po tropskem gozdu. Voda je precej divja in tudi razdalje so daljše, zato je ta izlet res primeren samo za zelo izkušene. Dostop v vodo je najlažji iz vasi Gradac.

10. Sava: Iz Radeč se lahko odpravite v reko Savo, ki je tu nekoliko mirnejša in širša. Če vam je samo supanje dolgočasno, ga lahko popestrite s supanjem proti toku. Kakor koli se odločite, vas čaka supanje na mirni lokaciji ob krasni naravi. Veliko ljudi meni, da je tam supanje še lepše jeseni, ko je narava odeta v prekrasne barve.

Za najboljšo sup izkušnjo pa je pomembna tudi ustrezna oprema. Največjo vlogo igra sup deska, pomembno pa je tudi veslo. Celotna oprema za supanje je na voljo v Hervisovi spletni trgovini ali v eni od poslovalnic. Seveda pa nakup opreme ni smiseln v primerih, ko se na supanje odpravite samo nekajkrat letno. Ravno za take primere v Hervisu ponujamo tudi novo storitev: izposoja supov! Tako si lahko sup izposodite kadar koli želite, po ugodni ceni in brez čakalnih vrst. Po uporabi pa ga preprosto vrnete.