Zanimivosti

Ni pomembna samo vadba, temveč tudi prehrana

Maruša Pinter, športna vaditeljica
4. 7. 2021, 14.01
Posodobljeno: 4. 7. 2021, 14.01
Deli članek:

Del zdravega življenja je tudi ustrezna prehrana. Nakupovanje hrane je pomembno opravilo, saj ni vseeno, kaj zaužijete. Predvsem pa nikar ne nakupujte lačni.

Dreamstime
Obroke načrtujte teden vnaprej in temu prilagodite nakupovalni seznam.

Danes bom z vami delila nekaj napotkov, na kaj naj bi bili pozorni pri nakupovanju živil ter kako načrtovati hranilne in zdrave obroke, ki so hkrati cenovno dostopni in zanje ne porabite preveč časa.

Ne kupujte v naglici

Vse se začne pri nakupovanju.Žal mnogokrat nakupujemo v naglici, lačni in brez konkretnega načrta. Tako se v košarici hitro znajde nezdrava, malovredna hrana, nakupimo preveč (in tako kasneje veliko več hrane zavržemo), nakupujemo samo zato, ker so nekateri izdelki v akciji. Skratka, hitro nas zanese. Temu se lahko izognete tako, da greste v trgovino z nakupovalnim seznamom. Že v začetku tedna pripravite načrt obrokov in zapišite, katera živila boste potrebovali.

Kupujte nepredelana živila

Kupujte večinoma nepredelana ali čim manj predelana živila, ki vsebujejo manj aditivov, maščob, sladkorja in soli. Prav tako v trgovino ne hodite lačni, sicer boste verjetno kupili več, kot ste želeli, in tako tudi po nepotrebnem zapravili denar.

Recepte prilagajajte

Pobrskajte po shranjenih receptih in receptih, ki jih največkrat uporabljate, ter jih poskusite prilagoditi tako, da bodo obroki v hladilniku zdržali dlje časa, oziroma vključite sestavine, zaradi katerih bo obrok primernejši za malico ali kosilo v službi (ga boste lažje vzeli s seboj).

Večnamenska posoda

Najpomembnejše je, da obrok shranimo v posodo, ki dobro tesni. Priporočam nakup posode z več predalčki, da se hrana do takrat, ko želimo obrok pojesti, ne »razmoči«; tako lahko tudi pripravimo bolj raznolik obrok. Če na delovnem mestu nimate hladilnika, lahko posodo skupaj s hladilnim vložkom shranite v hladilno vrečko. Čim manj komplicirajte. Smiselno je, da vsak najde način, ki mu najbolj ustreza, in nove navade čim prej ponotranji. Le tako boste lahko vztrajali in bo priprava zdravih obrokov postala nekaj popolnoma vsakdanjega.

Maruša Pinter
Maruša Pinter, športna vaditeljica