VONJ POLETJA

S peteršiljem do poletne energije

Mare Koren
4. 7. 2021, 12.14
Deli članek:

Le kaj se na okusnih ribah in drugih morskih jedeh prileže bolj kot drobno sesekljan peteršilj? Tudi vi že vohate valove, poletje ter hrano, ki ne sme manjkati? Za trenutek se vrnimo na vrt, stran od valov; k peteršilju.

Dreamstime
Peteršilj vsebuje veliko vitamina C, folno kislino ter minerale baker, kalcij, mangan in železo. Spodbuja tudi izločanje prebavnih sokov, čisti kri in iz tkiv odpravlja strupene snovi.

Peteršilj danes velja za nepogrešljivo začimbnico, ki izboljša okus številnih jedi, po prehranskih vrednostih pa ga uvrščamo v sam vrh, seveda če ga uživamo presnega. Že stari Rimljani so se zavedali njegovih koristnih lastnosti in ga pogosto grizljali kar tako. Če si ga boste privoščili približno 25 gramov na dan, boste zadostili potrebi po vitaminu C, obenem pa zvišali vnos železa, kalcija in folne kisline.

Vsaj 30 vrst peteršilja

Danes peteršilj poznamo po vsem svetu. Na začetku se je uporabljal predvsem v zdravilne namene, šele kasneje so ga začeli uporabljati v kulinariki. Po nekaterih zapisih naj bi bila domovina peteršilja južna Evropa ali Sredozemlje. A danes uspešno raste skoraj povsod po svetu. Uspelo nam je razviti vsaj 30 vrst peteršilja, vendar so za kulinarične namene in zdravilstvo pomembne le tri. To je korenasti peteršilj, ki ga uporabljamo predvsem kot zelenjavo, je nepogrešljiv pri pripravi juh, prilog ali omak. Kodrastolistni peteršilj, ki ga najpogosteje uporabljajo v Franciji, a služi bolj za okraševanje in dekoracijo jedi, saj so vrednosti zdravju koristnih snovi in arome zelo majhne. Tretji in najbolj razširjen se pojavlja gladkolistni peteršilj, ki ga uporabljamo v zdravilstvu in kulinariki ter je namenjen izboljšanju okusa in zdravljenju. Tako v kulinariki kot zdravilstvu se uporabljajo vsi deli rastline, razen cvetov, torej listi, steblo in korenina.

Urbana učinkovitost

V peteršilju najdemo okoli šest odstotkov eteričnega olja, vitamine A, B in C ter mineralne soli, železo, kalcij, fluor, žveplo, jod in še bi lahko naštevali. Vsebuje tudi veliko močnih antioksidantov, ki pripomorejo predvsem k boljšemu vidu in telesu pomagajo nevtralizirati poškodbe, povzročene z ultravijoličnimi žarki. Prav tako deluje protimikrobno. Je bogat vir zelenega listnega barvila klorofila, ki ima močno antiseptično delovanje in pomaga alkalizirati telo, očistiti kri ter sodeluje pri nastajanju rdečih krvničk. Zaradi precejšnje vsebnosti folne kisline je pomemben tudi pri varovanju srca in ožilja, prav tako varuje pred možgansko degeneracijo.

Zanimivosti o peteršilju

Znanstveniki so opravili več raziskav in ugotovili, da eterično olje iz peteršilja že v dveh urah zavre delovanje plesni. V publikaciji Carcinogenesis so zapisali, da peteršilj deluje kot naravni kemoterapevtik, medtem ko so raziskovalci v Saudski Arabiji dokazali, da imajo flavonoidi v peteršilju koristno delovanje zoper želodčne razjede. Japonci so odkrili, da ima alkoholni izvleček iz nadzemnih delov močan estrogen učinek, medtem ko so turški raziskovalci odkrili, da tradicionalna raba dobro vpliva na sladkorno bolezen.