Preživel temperature pod ničlo

FOTO: Kot slepi potnik iz ZDA pripotoval v Vietnam, družbo so mu delale svinjske rebrce

S.R.
6. 10. 2020, 12.52
Posodobljeno: 6. 10. 2020, 18.01
Deli članek:

Slepi potnik v hladilnem zabojniku preživel 35 dni in na koncu pristal v živalskem vrtu v Vietnamu.

Education for Nature - Vietnam (ENV)
Rakuna so premestili v živalski vrt.

Ladijski zabojnik, poln hrane, ki so ga iz ZDA poslali v Vietnam, je bil bogatejši za rakuna. Ta se je nekako prikradel v ohlajeno enoto in preživel temperature v bližini -18 stopinj Celjzija, ki so ga spremljale 35-dni na poti v Ho Ši Min. 

Vietnamska nevladna organizacija za zaščito prostoživečih živali ENV je 30. septembra prejela prijavo, da je uslužbence živilskega podjetja, ko so odprli zabojnik, napadel rakun. Izkazalo se je, da je dolgo in mrzlo pot preživel s pomočjo tovora, v zabojniku se je namreč nahajalo meso. Domnevno naj bi šlo za pošiljko svinjskih rebrc. Ni znano, kakšen delež pošiljke je ostal nedotaknjen. 

Rakuna so pozneje ujeli in ga premestili v lokalni živalski vrt. Kot je pojasnil direktor živalskega vrta, so morali žival, po dolgi poti navajeno na temperature pod ničlo, na toplejše temperature privaditi postopoma, zato je prvo uro preživel v ledu. Trenutno živi v kletki z vejami in umetnimi jamami, teden dni po svoji odisejadi pa je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Na dan pospravi približno kilogram mesa, tekneta pa mu govedina in perutnina. Rakun je sicer nočna, vsejeda žival. Je sesalec, ki izvira Severne Amerike, njegov habitat pa so večinoma gozdovi, čeprav ga je mogoče najti tudi na gorskih, močvirnatih in urbanih območjih. Kar zadeva njegove prehranjevalne navade, ni ravno izbirčen. Najraje živi ob vodnih virih, kjer se lahko masti z dobrotami, kot so raki, žabe, ribe, polži in školjke. Ne bo pa vihal smrčka nad jajci, žuželkami, raznimi oreški, sadjem, zelenjavo in občasno celo crkovino.