LETOS ŠE VEČ PRESEŽKOV

Kam z odvečnim kruhom in velikonočnimi jajci?

Z.F.
14. 4. 2020, 21.30
Deli članek:

Čeprav smo letošnjo veliko noč preživeli bolj v osami ali samoizolaciji, smo mnogi kljub temu, da smo upoštevali manjše število družinskih članov, pripravili preveč. Kaj z odvečno hrano?

Dreamstime
Reciklirajmo in pripravimo nove jedi ter spoznajmo še neodkrite okuse. j

Če se tudi vi srečujete z dilemo, kam z odvečno hrano, ki ste jo pripravili v času velike noči, smo za vas pripravili nekaj kreativnih in predvsem praktičnih nasvetov, ki bodo preprečili, da bi hrano zavrgli oziroma da bi se pokvarila. 

Kruh in potica 

Velikonočni kruh je precej slajši od kruha, ki smo ga sicer vajeni, zato ga le redko uporabimo pri drugih jedeh. Če vam je od velike noči ostal zajeten kos, ga lahko shranite v zamrzovalniku in ga uporabite v času drugih prazničnih priložnosti. Enako lahko naredite s potico ne glede na to, ali gre za orehovo, makovo, kokosovo ali potratno. Kruh lahko uporabite tudi v novih receptih. Kdaj ste si nazadnje za zajtrk privoščili francoski toast oziroma kruh, pomočen v razžvrkljano jajce, ki ste ga nato popekli na malo masla? Velikonočni kruh bo odličen tudi kot sladica! Narežite ga na manjše kose in vsujte v namaščeni pekač. V manjši skodelici pomešajte mleko in jajce, dodajte zavojček vaniljinega sladkorja in dober ščepec cimeta ter mešanico prelijte po kruhu. Pecite na 200 stopinj Celzija 15 minut in postrezite.

Velikonočna jajca

Velikonočna jajca so praviloma večni problem, saj jih zaradi velikonočne dekoracije skuhamo občutno preveč, kot jih na koncu pojemo. Uporabite jih pri pripravi spomladanskih solat. V trdo kuhano jajce je odlično v regratovi in motovilčevi solati, a tudi k drugim solatam se odlično prileže. Nikar ne pozabite na odlične namaze. Kdaj ste pripravili jajčni namaz, ki ste ga nazadnje jedli v osnovni šoli ali vrtcu? Štirim v trdo kuhanim jajcem dodajte dve žlici kisle smetane, eno žlico majoneze, tri drobno sesekljane kisle kumarice, eno žličko gorčice, sol in poper po okusu. Sestavine med seboj dobro premešajte in namaz ponudite ob zajtrku ali popoldanski malici. Če iščete nekoliko izvirnejši recept, v katerem bi lahko porabili velikonočna jajca, se lahko preizkusite tudi v pripravi japonske juhe ramen, v kateri je v trdo kuhano ali poširano jajce obvezna sestavina. Juha pa nasitna in okusna ter lahko kosilo po obilnih velikonočnih dobrotah.