DO POLNOČI IN ŠE ČEZ!

Novoletna zabava za naše najmlajše

T.D.
27. 12. 2019, 21.39
Deli članek:

Vključite svoje otroke v pričakovanje novega leta in jim dovolite, da vsaj eno noč v letu preživijo (skoraj) tako kakor odrasli. Tu je nekaj namigov.

Dreamstime
Zabavo lahko popestrite tudi s konfeti.

Vstop v novo leto je razburljiv in poln pričakovanja tako za odrasle kot za otroke, ki so že dovolj stari, da bodo še budni, ko bo ura odbila polnoč. Priprave na otroško zabavo zahtevajo nekaj časa in truda, zato se jih lotite nekaj dni prej. Praznično vzdušje vam bo v prvi vrsti pomagala pričarati dekoracija. Z otroki okrasite prostor, v katerem bo potekala zabava. Najprej izdelajte papirnate snežinke za okna in pisane verige za pod strop ter okrasite novoletno jelko, ki ne sme manjkati na otroškem praznovanju. Napihnite balone in jih obesite na strop in stene, prostor pa ovijte v pisane trakove iz krep papirja. Zabavo lahko popestrite tudi s konfeti.

Dreamstime
Če so otroci že dovolj stari bodo lahko prebedeli večer vse do odštevanja do polnoči.

Praznični klobuček

Če želite, lahko male goste ob prihodu na zabavo »okronate« s pisanimi prazničnimi klobučki, po koncu zabave pa jih otroci lahko odnesejo domov za spomin. Njihova izdelava je povsem preprosta. Potrebujete le trši papir pisanih barv, papir pisanih barv za kolaž, lepilni trak, lepilo, škarje in elastiko. Trši papir oblikujte v stožec in z notranje strani z lepilnim trakom zlepite robova, da dobite obliko klobučka. Iz papirja za kolaž izrežite različno velike zvezdice  različnih barv in jih nalepite na klobuček. Na obeh straneh klobučka naredite luknjici in skoznju napeljite elastiko, da bo klobuček ostal na glavi. Namig: klobuček lahko ovijete tudi v aluminijasto folijo ali pa iz te izrežete zvezdice, s tem boste klobučku dodali nekaj prazničnega pridiha.

Dreamstime
Vstop v novo leto je razburljiv in poln pričakovanja tako za odrasle kot za otroke

Za lačna usta

Otrokom lahko pripravite pravo pravcato novoletno večerjo. Če bodo nadobudneži večerjali že doma, pa pripravite le prigrizke. Na zabavi ne smejo manjkati mini sendviči, otrokom pa bodo šle v slast tudi mini pice, ki jih lahko kupite ali jih naredite sami. Namesto klasičnega narezka jim postrezite z zdravimi nabodali. Na paličico nanizajte rezine sira in sadja v obliki zvezdic in srčkov (oblikujte jih z modelčki za piškote). Za sladico so poleg čokolade in bonbonov obvezni piškoti in suho sadje, otroci pa se lahko posladkajo tudi s karamelnimi jabolki (v jabolka zapičite paličico, jih pomočite v karamelno zmes ter počakajte, da se ta strdi). Žejo naj si otroci gasijo z limonado ali naravnim sokom, nazdravijo pa lahko z jabolčnikom ali otroškim šampanjcem. Za praznično vzdušje pa poskrbite z otroškim punčem brez alkohola.

Plesna zabava s karaokami

Če želite, lahko male goste ob prihodu na zabavo »okronate« s pisanimi prazničnimi klobučki, po koncu zabave pa jih otroci lahko odnesejo domov za spomin.

Na otroški zabavi ne gre brez glasbe in petja, zato si priskrbite otroške pesmice in drugo glasbo, ki bo navdušila male žurerje. V glasbeni zbirki ne smejo manjkati tako imenovane Račke in Macarena, v njihovem ritmu se bodo otroci z veseljem zavrteli. Poskrbite, da bodo imeli dovolj prostora za ples.  Zabavo lahko popestrite s tekmovanjem v limbu. Potrebovali boste daljšo palico in prostovoljca, ki jo bosta držala na določeni višini. Otroci morajo poplesavati pod palico, ne da bi se je dotaknili, palica pa se z vsakim krogom niža, vse dokler ne dobite zmagovalca. Prava popestritev večera bodo tudi karaoke. Pripravite lahko celo tekmovanje v petju in najboljšim podelite simbolične nagrade.  

Prihod Božička ali dedka Mraza

V času Jugoslavije nas je na silvestrovo obiskal in razveselil z darili dedek Mraz, danes pa za to že na božični večer poskrbi božiček. Odločitev, kdo bo obdaroval najmlajše na zabavi, je seveda vaša, otroci pa bodo navdušeni ne glede na vašo izbiro. Izberite moškega predstavnika, ki se bo oblekel v uniformo božička ali dedka Mraza ter presenetil otroke na zabavi. Njegov prihod napovejte z zvoki kraguljčkov ali zvončkov, da pritegnete pozornost otrok, nato pa svečano razglasite ime dobrega moža. Ta naj vstopi v prostor in nagovori otroke (seveda ne smejo manjkati vprašanja o tem, kateri med otroki je bil najbolj priden in tako naprej) ter jim razdeli simbolična darila.

Odštevanje po otroško

Če so otroci že dovolj stari, da bodo lahko prebedeli večer vse do vrhunca, torej do odštevanja do polnoči, morate pripraviti tudi svečan vstop v leto 2020. Vzdušje je že na vrhuncu, otroci pa razposajeni in polni pričakovanja, manjka le še pika na i. Nekaj minut pred polnočjo se odpravite na prosto ali na balkon, od koder boste lahko vsi skupaj varno spremljali ognjemet. Če ste se odločili, da boste ostali na toplem, pa otrokom razdelite kresničke in jim jih prižgite tik pred zdajci. Da novemu letu ne boste nazdravljali le odrasli, dovolite najmlajšim, da trčijo s (plastičnimi) kozarci tudi sami. Vanje nalijte otroški brezalkoholni punč ali pa opolnoči svečano odprite otroški šampanjec (najdete ga v vseh večjih trgovinah) in otrokom voščite srečno novo leto. Poleg lučk, kresničk in ognjemeta bodo gotovo žarele predvsem njihove očke.