ŠE NIMATE PRAZNIČNIH DAROV?

Preprosta negovalna darila, narejena doma

T.D.
22. 12. 2019, 21.30
Deli članek:

Družinski člani, sorodniki, prijatelji, prijazni sosedje, celo poštar, učiteljice v šoli … vseh bi se radi spomnili vsaj s kakšno malenkostjo.

dreamstime
Če vam je zmanjkalo idej za prikupna, a preprosta darilca, je tukaj nekaj predlogov: pripravite domače kozmetične izdelke za zimsko razvajanje.

Ko boste enkrat preizkusili domače sivkine negovalne ploščice, jih sploh ne boste hoteli podariti! Uporabite jih lahko za nego kože po prhanju, jih vtirate v predele suhe kože ali pa jih uporabite pri masaži. Sestavine: 55 g čebeljega voska, 55 g kokosovega olja, 55 g karitejevega ali kakavovega masla ter od 10 do 20 kapljic eteričnega olja sivke. Priprava: V manjši kozici na nizki temperaturi počasi segrevajte čebelji vosek, kokosovo olje in karitejevo maslo, dokler mešanica ne postane tekoča. Odstranite z ognja. Primešajte eterično olje in nalijte v pravokotne ali okrogle silikonske modele. Počakajte, da se ohladi. Odstranite ploščice iz modelov in jih do obdarovanja shranite v hladen, suh prostor.

Parfum

Samo nekaj eteričnih olj in prava osnova je vse, kar potrebujete, da izdelate parfum. Sestavine: 1 jedilna žlica olja jojobe, 2 žlici čistega alkohola ali vodke, 30 kapljic eteričnih olj (na primer sladke pomaranče, grenivke, peperminta in sivke), 1 žlica destilirane vode. Priprava: V stekleno posodo dajte najprej jojobino olje, nato pa še alkohol. Premešajte. Dodajte eterična olja v naslednjem vrstnem redu: 10 kapljic olja grenivke, 10 kapljic sladke pomaranče, 5 kapljic peperminta, 5 kapljic sivke. S kapalko dodajte še vodo. Dobro premešajte in prelijte v temno stekleničko, kjer parfum hranite od 48 ur do 6 tednov – čim dlje ga boste pustili stati, tem močnejši bo. Ko se vonj razvije, prelijte parfum v darilne stekleničke in razveselite svoje najdražje.

Rožmarinovo-pepermintova krema za britje

Ne, nismo pozabili na moške. Tudi njih lahko presenetite z domačim kozmetičnim darilom – na primer s kremo za britje, ki jih bo navdušila. Sestavine: 72 g karitejevega masla, 72 g kokosovega olja, 55 g mandljevega olja, 10 kapljic eteričnega olja rožmarina, 4 kapljice eteričnega olja poprove mete. Priprava: V majhni kozici na nizki temperaturi počasi segrevajte karitejevo maslo in kokosovo olje, dokler ne postaneta tekoči. Odstranite z ognja in prelijte v drugo posodo. Dodajte eterična olja in dobro premešajte. Postavite skledo v hladilnik in počakajte toliko časa, da se mešanica ohladi in strdi. Preden kremo z žlico napolnite v lončke, jo stepajte z električno metlico, da postane lahka in puhasta. Hranite v hladnem in suhem prostoru.