Zanimivosti

Povsod dlaka in blatne sledi tačk naših ljubljenčkov …

Z.F.
27. 11. 2019, 21.15
Deli članek:

Oblačni in deževni novembrski dnevi skoraj nikomur niso pogodu. A ne glede na vreme hišni ljubljenčki morajo na prosto, zato da, če že ne drugega, opravijo potrebo. Slabo vreme pa pomeni številne nevšečnosti, kot je sprijeta dlaka, umazanija na preprogi …

Dreamstime
Določite prostor za čiščenje kosmatinca, po navadi je to kopalnica. Tam ga po sprehodu vselej očistite, obrišite mu tudi tace. Navadite ga, da to prepozna kot rutino.

Življenje brez hišnih ljubljenčkov si danes le še stežka predstavljamo. In če so psi in mačke nekoč veljali predvsem za varuhe domov pred nepridipravi, glodavci in ptiči, so danes mnogo več kot to. A poleg vseh čudovitih trenutkov v njihovi družbi se dogajajo tudi tisti manj prijetni, povezani z umazanijo in neprijetnimi vonjavami. Za vas smo pripravili nekaj napotkov, kako ravnati v teh primerih. 

DLAKA

Zaradi dežja in umazanije, ki se jima te dni ne moremo izogniti, se lahko dlaka živali grdo zlepi, to pa včasih kosmatincu ali kosmatinki povzroči tudi resnejše težave. Zato po sprehodu žival zmeraj dobro obrišite in ji dovolite, da se najprej sama umije, nato pa jo dobro skrtačite. Po potrebi ji privoščite tudi kopel, a ne več kot enkrat na mesec. Pri tem uporabljajte zgolj šampone, namenjene hišnim ljubljenčkom.

NEPRIJETEN VONJ

Če ima vaš ljubljenček že dlje časa neprijeten vonj, je to morda posledica zdravstvenih težav. Če je kriv zadah, preglejte zobe in dlesni. Preverite tudi blato, saj je lahko vzrok neprimerna prehrana. Kosmatinca dobro preglejte po telesu, morda je vzrok infekcija oziroma je na sprehodu staknil rano, ki se ne celi. Če vonj ne izgine več kot 14 dni, obiščite veterinarja.

Dreamstime
Psa po vsakem sprehodu skrtačite.

REDNO ČISTITE

Najhitrejša in najelegantnejša rešitev pri čiščenju doma, v katerem sobivate s kosmatincem, je zagotovo sesalnik. Če kupujete novega, pri tem vsekakor ne skoparite. Tako psi kot mačke v prehodnih obdobjih leta izgubljajo veliko dlake, zato bo močan sesalnik še kako dobra naložba. Z njim se boste lahko sproti borili proti kepam dlak in umazaniji, ki jo hišni ljubljenček pušča za sabo. Svetujemo vam tudi redno razkuževanje tal in prostorov, kjer je žival najpogosteje v stiku z ljudmi. Tako boste preprečili prenos bolezni. Dovolj je, če te površine čistite z mešanico kisa in detergenta.