Prva pomoč

Nad sončne opekline s čajem in kisom

T.D.
24. 7. 2019, 21.30
Deli članek:

Malo nepazljivosti in že nas opeče sonce, ki je zadnja leta vse bolj močno in nevarno. Kaj lahko storimo sami, da zadeve ne poslabšamo, ampak si preudarno nudimo prvo pomoč?

Dreamstime
Aloja hladi, deluje pa tudi razkuževalno.

Seveda moramo v primeru pordele kože pravilno ravnati, da je še bolj ne poškodujemo. Kako torej najbolje oskrbeti sončne opekline? Izogibati se moramo mastnim kremam, saj preprečujejo pordeli koži, da bi pravilno odvajala toploto. Na sončne opekline položite hladne obkladke, to naredite tako, da namočite krpo v hladno vodo in jo polagate na opečena mesta. Uporabite lahko tudi ohlajeno fiziološko raztopino, ki jo pripravite tako, da v litru zavrete vode raztopite dve žlički soli. Opekline izsušijo telo navznoter in navzven, zato pijte veliko vode, saj tako zagotovite koži zadostno količino, da se lahko hidrira. Tekočino lahko vnesete v telo tudi z uživanjem sadja, zlasti lubenice, rdeče pese in melone, ki vsebujejo veliko vode. Dodatna pomoč je lahko tudi primerna prehrana. Po načelih tradicionalne kitajske medicine imajo hladilne značilnosti bambusovi poganjki, repati ščir, jabolka, brokoli, kefir, rabarbara, paradižnik, višnje, sezamovo olje, špinača, bučke, poprova meta, kislo zelje in lubenica.

Opečeno kožo je treba dobro navlažiti

Pomembno je tudi vedeti, da milo suši in draži opečeno kožo, zato se mu izogibajte. Če ga že uporabljate, naj bo čim bolj blago, predvsem pa pazite, da ga boste dobro izprali s telesa. Boljša alternativa je kopel v hladni vodi, ki ji za lajšanje bolečine, srbečice in vnetja lahko dodate skodelico belega ali jabolčnega kisa, ki pomaga pri strjevanju krvi in blaži bolečine. Kožo je treba tudi navlažiti, zato je pomembno, da se redno mažete z olji, geli, losjoni in kremami za nego opečene kože, najbolje s takšnimi, ki vsebujejo izvlečke aloje ali ognjiča.

Kamilični obkladek

Jedilno žlico kamiličnih cvetov prelijte s skodelico vrele vode, pokrijte in pustite stati od pet do 10 minut. Čaj precedite. Bombažno krpo namočite v ohlajen čaj in jo ožeto dajte čez opeklino, čeznjo pa položite še suho krpo. Obkladek naj učinkuje 20 minut. Postopek lahko ponovite dvakrat na dan.

Ognjičev obkladek

To blažilno zdravilo si pripravite še pred dopustom in ga hranite v domači lekarni: pet gramov ognjičevih cvetov dodajte 100 gramov eucerina, ki ste ga pred tem segreli v vodni kopeli. Mešanica naj pokrita stoji več dni, da se eucerin oranžno obarva. Potem mešanico znova segrejte, da se eucerin utekočini, cvetovi pa potonejo. Mešanico skozi cedilo nalijte v stekleničko in jo uporabljajte po potrebi.

Pomoč najdete tudi v črnem čaju

Tanini, sestavine čaja, čudežno blažijo opečeno kožo. Zmočite več vrečk črnega ali zeliščnega čaja in jih ohlajene položite na opečeno mesto. V kad potopite šopek čajnih vrečk in si privoščite kopel, ki bo pomirila bolečo kožo, ali pa skuhajte močan čaj in ga odcejenega na hitro ohladite z ledom. Vanj pomočite tanko krpo in jo ovijte okoli opekline.  

Čudežna moč aloje

Hladilno moč ima tudi aloja, ki je bila že v antiki znana kot vsestranska rastlina, deluje pa tudi razkuževalno. Za prvo pomoč pri opeklinah in manjših ranah zarežite v list aloje in opekline s svežim gelom večkrat na dan na debelo namažite. Če boste v te namene alojo kupili, se morate pred tem prepričati, da ni bila vzgojena s hranilnimi ali zaščitnimi kemičnimi sredstvi.