Pametna izbira

Prihaja ohladitev, s čim boste greli?

Z.F.
26. 9. 2018, 21.00
Deli članek:

Če smo še pred dobrim tednom veselo obuvali natikače, japonke, kratke hlače in kratke majice, bomo s tem tednom morali poseči že po dolgih rokavih. Tudi hišo bo treba začeti počasi ogrevati. Ste pomislili, kako boste to zimo ogrevali in kje privarčevali?

Dreamstime
Pred nakupom preverite, kako primerna je toplotna črpalka za ogrevanje vašega doma.

Kaj pa IR-paneli?

Paneli delujejo na elektriko in so bistveno varčnejši ter zdravju prijaznejši v primerjavi s preostalimi oblikami ogrevanja. Značilnost sevalnih panelov je, da večino toplote v prostor oddajo s sevanjem (infrardečimi žarki). Paneli namreč ne segrevajo zraka neposredno, temveč segrevajo površino predmetov (zid, tla, pohištvo ...), ki nato segrevajo zrak v okolici. Princip delovanja je enak kot pri soncu.

Najverjetneje je to precej trd oreh prav vsake družine in strošek, na katerega moramo misliti vse leto. Ne glede na to, ali kurite na trdo gorivo, plin ali olje, je treba za zimo pripraviti oziroma naročiti zalogo, s katero bomo poskrbeli za dovolj toplote. Mnenja o tem, kaj se najbolj izplača, so različna.

Toplotna črpalka

Pri novogradnjah in manjših kvadraturah strokovnjaki priporočajo toplotno črpalko, ki za glavnino potrebne energije to prejema iz okolja. Strokovnjaki razlagajo, da nizki stroški ogrevanja niso edina prednost toplotne črpalke, kot prednost pa navajajo tudi učinkovitost ogrevanja in preprosto rokovanje. Izbirate lahko med različnimi sistemi, s svetovalcem pa lahko ugotovite, kateri je najprimernejši za vaš dom. Načeloma je tako, da toplotnih črpalk v samostojni izvedbi pri starejših hišah ne priporočajo in svetujejo dodaten vir ogrevanja v primeru, da toplotna črpalka ob hudi zimi ne uspe zagotoviti želene temperature. A strokovnjaki pri tem opozarjajo, da je takih dni v letu malo in da se bo investicija v vsakem primeru obrestovala.

Dreamstime
Tudi peleti so cenovno ugodna rešitev.

Peč na pelete

Med najbolj priporočljivimi in ugodnimi zadnjih nekaj let je tudi nakup sodobnega kotla na pelete. To odločitev, tako kot odločitev za nakup toplotne črpalke, podpira tudi država, ki vam del naložbe pokrije z nepovratnimi sredstvi, vendar pa je vsota za to omejena. Pri izbiri načina ogrevanja ne pozabite tudi, da potrebujete prostor za hrambo kuriva. Tako boste kljub ugodni ceni kuriva morali imeti dovolj velik prostor za njegovo hrambo, česar pa mnogi nimajo, predvsem če ne živijo v hiši. Poleg tega peč na lesno biomaso ali na drva, tudi če gre za sodobnejšo izvedbo, pogosto zahteva nekaj časa, da ogreje prostor, ogenj pa morate zakuriti ročno. Peč potrebuje tudi ustrezen dimnik in dostop za dimnikarja.