Čudežna sestavina

Botoks kot pomoč proti aknam in migrenam!

Tea Dečman/Novice Svet24
13. 7. 2018, 21.30
Deli članek:

Tabu? Botoks je bil včasih prepovedana beseda: vsi so poznali njegovo čudežno moč, nihče pa ni priznal, da ga uporablja.

Dreamstime
Obstaja možnost, da bi botoks uporabljali pri zdravljenju hudih migren, saj kaže, da blokira bolečinske signale.

Časi so se spremenili in danes botoks ni več tabu; hkrati pa vemo, da to ni samo injekcija, ki gladi gube. Z njim dokazano blažimo mnoge zdravstvene težave in izboljšamo splošno počutje. Seznam možnosti njegove uporabe je iz dneva v dan daljši.

Botoks še zdaleč ni zgolj injekcija za glajenje gub.

ADIJO, POTENJE!

Podobno kot botoks deluje na mišice, deluje tudi na žleze znojnice. Ker omrtvi signale, ki potujejo v znojnice, se ne potimo. Zato zdravniki botoks s pridom uporabljajo pri hiperhidrozi, tako da ga vbrizgavajo v podpazduhe, dlani in tudi stopala. Učinek traja do šest mesecev in je izjemen. Ženske, ki si dajo vbrizgati botoks v čelo, se manj potijo pri liniji las, zato njihova pričeska dlje časa ostane sveža in se ne zmasti.

Profimedia
Botoks uravnava delovanje lojnic ter lahko zmanjša akne in mozolje.

ZOPER AKNE

Botoks uravnava funkcijo delovanja žlez lojnic ter tako tudi zmanjša izbruhe aken in mozoljev. Vendar ga dermatologi ne priporočajo uporabljati po vsem obrazu, saj lahko tako poškodujemo mišično aktivnost in ustvarimo »zamrznjen obraz«; uporabljal naj bi se le v minimalnih odmerkih na čelu. Še preden se odločite za botoks, pa poskusite trdovratne akne in mozolje zdraviti na uveljavljene načine, z zdravili, kot so spironolaktoni in kontracepcijske tablete.

Botoks naj bi bil uporaben tudi za zgostitev in pospeševanje ponovne rasti las, vendar na tem področju učinki še niso uradno potrjeni.

POMOČ PRI MIGRENI?

Zadnje čase se raziskovalci precej ukvarjajo tudi s tem, kako botoks uporabljati ne samo za lepoto, ampak tudi za boljše počutje. Obstaja možnost, da bi ga uporabljali pri zdravljenju hudih migren, saj kaže, da blokira bolečinske signale, ki potujejo v možgane, in sprošča mišice v glavi. V ta namen zdravnik vbrizga botoks v čelo, senca in lasišče. Problem pri tovrstnem zdravljenju pa je kozmetične narave, saj je pri tem »zamrznjeno« praktično celotno čelo in tudi obrvi se povesijo.

NAJ PRIČESKA TRAJA

Če se botoks vbrizga kar neposredno v lasišče, se izognemo prepogostemu umivanju las, saj jih je dejansko treba umivati zelo redko, morda le enkrat na teden ali še redkeje.

Dreamstime
Botoks se vbrizga kar neposredno v lasišče, se izognemo prepogostemu umivanju las

ČEZMERNO POTENJE

Postopek z botoksom priporočajo tistim, ki so preizkusili že vse druge možnosti, od antiperspirantov naprej. Šest mesecev traja učinek botoksa, če se uporablja proti čezmernemu potenju.