2300 evrov

Zaradi štorklje astronomski znesek na telefonskem računu

S.R.
2. 7. 2018, 09.44
Posodobljeno: 2. 7. 2018, 12.53
Deli članek:

Raziskovalci so se šokirani zazrli v visok znesek na telefonskem računu.

Grupa EkoLogiczna
Kajtek pred svojim zadnjim zimovanjem.

Poleti samo v Vzhodni Evropi gnezdi skoraj 100.000 parov belih štorkelj, pozimi pa se podajo »na lepše« v Afriko. S pomočjo termičnih vzgornikov med selitvijo premagajo tudi do 10.000 kilometrov, a usoda enega zloglasnega samca z imenom Kajtek, ki je segel v žepe poljske okoljevarstvene skupine Grupa EkoLogiczna, ostaja neznanka, znan je samo znesek na telefonskem računu. Plačati morajo slabih 2300 evrov!

Potem ko sta belo štorkljo pred 50 leti na rob izumrtja privedla industrializacija in izsuševanje močvirij, danes ta ptič ne zaseda več vidnega mesta na rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN. Njihova velikost populacije se vztrajno povečuje, pri čemer naj bi samo v Evropi prebivalo približno 500.000 parov, na svetu pa približno 700.000.

Raziskovalci pri Grupa EkoLogiczna so lansko jesen na samca bele štorklje pripeli GPS sledilnik, da bi proučili njegov letni izlet na toplo. Gre za povsem rutinsko prakso, kjer žival opremijo z oddajnikom, ki v svojem ohišju skriva SIM kartico, s pomočjo katere nato sledijo njenemu popotovanju, a so rezultati tokratnega eksperimenta šokirali tako raziskovalce kot njihove denarnice. Ekipa je Kajteku natančno sledila vso zimo, njegov položaj na letni migracijski poti pa vestno beležila na spletu, vse dokler se ni 26. aprila za njim izgubila vsaka sled. Njegova zadnja znana lokacija je bila nekje na območju Modrega Nila v Sudanu, nato pa se je signal izgubil, z njim pa je kot kafra izginil tudi Kajtek.

Kdo je opravil klice?

In od kod zajeten telefonski račun, se sprašuje bralec? Pri Grupa EkoLogiczna so na podlagi izpiskov ugotovili, da je z izgubljeno SIM kartico nekdo opravil 20 telefonskih klicev. Ker raziskovalci nepresenetljivo močno dvomijo, da bi bil tovrstne tehnologije vešč sam Kajtek, kaj šele, da bi v svojih štorkljastih možganih nosil telefonsko številko kakšne od svojih »prijateljic«, domnevajo, da je popotnik že med pokojnimi, kartico pa da je našel in za lastno korist uporabil kakšen od lokalnih prebivalcev, morda celo Kajtekov morilec?! Pri skupini priznavajo, da krivca za debel račun ne poznajo in da bodo morali stroške za 20 klicev bržkone pokriti sami.