PRIPRAVITE NAČRT

Dober načrt za vedno čist in pospravljen dom

Z.F.
16. 11. 2017, 11.00
Deli članek:

Vsi imamo radi čiste in pospravljene prostore, le malokdo pa rad čisti in pospravlja. Da bo neprijetno, a nujno opravilo čim bolj preprosto in da boste zanj porabili čim manj časa, potrebujete dober načrt.

Dreamstime

Načrt, ki bo nujno zlo spremenil v rutinsko opravilo. Preizkusite naslednji seznam, ki vam bo pomagal osvojiti brezhibno čistočo vašega doma. Nikar se ne lotite brezglavega pospravljanja in čiščenja vsega naenkrat, temveč se organizirajte in se čiščenja lotite po korakih – prostor za prostorom.

VSAKODNEVNA OPRAVILA

Če boste dosledno upoštevali naslednja pravila, bo vašega čiščenja za skorajda polovico manj. Vzelo vam bo zelo malo časa, obenem pa boste preprečili, da bi v vašem stanovanju zavladal nenaden kaos.

PORAVNAJTE POSTELJNINO

Vsako jutro, ko vstanete in si umijete obraz in zobe ali se oprhate, pospravite posteljo. Postelja daje videz urejenosti, zato boste kmalu hiteli pospravljati tudi oblačila in druge stvari v spalnici, da bi se izognili neredu.

KAJ SEM NE SPADA?

Prav tako vedno, preden zapustite katerokoli sobo, preverite, ali ste v njej pustili kaj, kar tja ne spada. Pospravljajte stvari sproti, to pa zahtevajte tudi od drugih članov družine.

SPROTNO POMIVANJE POSODE

Medtem ko kuhate, razmišljajte, koliko posode potrebujete in kaj lahko v kateri od že uporabljenih posod še pripravite. Prav tako umazano posodo sproti pomivajte, namesto da jo odlagate v korito in jo pomijete šele po pripravi hrane.

MADEŽE OBRIŠITE TAKOJ

Če ste med kuho kaj polili ali umazali, vzemite krpo in takoj pobrišite. Sveže madeže je praviloma veliko lažje odstranjevati kot že zasušene. Če se umaže kuhinjski prt, ga takoj namočite v vodi in madež izperite ter tako preprečite, da bi se madež zažrl v tkanino.

POMETAJTE, SESAJTE

Sprotno pometanje bo vaše prostore ohranjalo čiste in urejene. Zato vsak večer, ko končate opravila po hiši, pometite ali posesajte prostore. Tako si boste skrajšali čas napornega čiščenja in preprečili nabiranje umazanije.