Ne bo preprosto

Mars je še bolj nevaren

J.P.
30. 9. 2017, 16.18
Posodobljeno: 30. 9. 2017, 16.21
Deli članek:

Kaj je skupnega Nasi, Kitajski in Rusiji? Namera, da na Mars pošljejo človeka.

NASA
Umetniška upodobitev potencialnega bivaka na Marsu.

Podobne ambicije goji tudi ustanovitelj podjetja SpaceX Elon Musk. Trenutno mu spanec krati ena skrb: kako znižati stroške potovanja do Marsa, da bi tam lahko čim prej ustanovili kolonijo z milijonom duš. A če ima raziskava posledic sevanja na miši vsaj malo teže, je Mars še bolj nevaren, kot pa bi si mislili. Glavni krivec so kozmični žarki.

Kozmični žarki so osnovni delci visokih energij iz izredno potentnih virov v vesolju, denimo eksplozij zvezd, črnih lukenj ipd. 

Izpostavljeni sevanju

Kozmični žarki so osnovni delci visokih energij iz izredno potentnih virov v vesolju, denimo eksplozij zvezd, črnih lukenj ipd. Žarki lahko med drugim poškodujejo DNK, povečujejo tveganja rakavih obolenj, povzročajo očesne mrene, poškodujejo živčevje, povzročajo težave v krvnem obtoku, … Astronavti so sevanju veliko bolj izpostavljeni, kot pa bolj običajni Zemljani, ki jih pred žarki ščitita atmosfera ter magnetno polje planet. To deluje tudi 402 kilometra nad površjem, kjer kroži Mednarodna vesoljska postaja.

Med potjo na Mars pa bo tako rekoč odprta sezona lova za kozmične žarke. Lasvegaški raziskovalci namreč ugotavljajo, da se verjetnost nastanka rakavega obolenja v globinah vesolja (vsaj pri miših) za dvakrat poveča. Raziskovalci, če bi že morali ugibati, to pripisujejo širjenju poškodovane DNK po telesu.

Ko celica postane žrtev kozmičnega žarka, spremembe ne obdrži le zase. Kemični signal doseže druge, zaradi česar lahko povsem zdrava celica mutira v rakavo obolenje. Sledi domino učinek.

Vesoljske agencije in zasebna podjetja že delajo na zaščiti pred sevanjem v črnini vesolja. Prav tako pa velja upoštevati tudi številne razlike med mišmi in ljudmi.