KAKO SKLADIŠČIMO?

Skladiščite darila narave, ki ste jih pridelali čez leto

Zoran Franc
30. 9. 2017, 16.08
Deli članek:

Jesen je čas, ko je treba pridelke z vrta, ki smo jih čez leto pridno vzgajali in gojili, shraniti. Mnogi ob skladiščenju pomislijo na zamrzovalno skrinjo, vendar to še zdaleč ni edini način skladiščenja.

Dreamstime
V kleti poskrbite za redno kroženje zraka.

Še pred kratkim zamrzovalna skrinja ni bila nekaj običajnega, vendar tako babice kot prababice poleg zamrzovanja zagotovo poznajo več različnih načinov shranjevanja. Določene plodove lahko sveže shranite v kleti, jih posušite ali shranite v zasipnici. Znate kaj od tega pripraviti tudi vi?

Dreamstime
Zelenjavo lahko daste namesto na polico tudi v mreže, ki jih obesite v temen prostor.

BUČE Tudi buče in bučke lahko hranite precej časa v kleti. Pomembno je, da jih pustite na soncu toliko časa, da dobijo trdo lupino, nato jim poiščite temno in hladno mesto.
ČEBULA Pobrano čebulo z grede posušite in odstranite ovenele liste. Če ste pustili daljše uvele liste, lahko čebulo in tudi česen spletete v kito in obesite.
KROMPIR Najbolje bo, če ga boste skladiščili v hladnem in temnem prostoru. Da krompir ne bi začel prehitro kliti, če prostor ni popolnoma temen, ga prekrijte in s tem onemogočite vdor svetlobe.

Sušenje zelenjave

Bolj kot sušenje zelenjave vam je gotovo poznano sušenje sadja in zelišč, vendar so tudi korenje, čebula, jajčevci, por, zelena in nekatera druga zelenjava več kot primerni za sušenje. S sušenjem zelenjave boste prihranili precej prostora in tudi časa. Že en kilogram suhe čebule ustreza 10 kilogramom sveže. Pri izbiri zelenjave za sušenje pazite, da izberete le tisto, ki je popolnoma zdrava. Sušite jo pri temperaturi, ki ne presega 55 stopinj Celzija, saj tako ohrani večino toplotno občutljivih snovi. Hranite jo v hladnem in suhem prostoru, v dobro zaprtih posodah.

Nekatero zelenjavo, denimo korenje, jajčevec in brokoli, je pred sušenjem treba blanširati. Očiščeno in primerno zrezano zelenjavo za kratek čas potopite v vrelo vodo in jo takoj zatem ohladite v hladni. Da zelenjava ne potemni, dodajte vodi nekaj citronske kisline ali kisa.

Sveže shranjevanje

Določene vrtnine lahko v hladnih in temnih prostorih shranite tudi sveže, denimo radič, kitajsko zelje, krompir, čebulo, česen, korenje … Pri pobiranju izberite za skladiščenje le zdrave rastline, prav tako skladiščite le suh pridelek, ki ni vlažen zaradi rose in padavin.

Če skladiščite v kleti

Kadar pridelke skladiščite v kleti, pazite, da bo poskrbljeno za kroženje zraka. Pridelke, če je le mogoče, zložite v zračne zabojčke in jih enakomerno porazdelite po prostoru. V istem prostoru ne skladiščite sadja in zelenjave, saj sadje, še posebej jabolka, med dozorevanjem oddaja v zrak pline, zaradi katerih krompir in čebula hitreje kalita.