NEDOLŽNI

Posilstvo in brutalen umor iz maščevanja

U.K.
30. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Leta 1931 je na Havajih potekal sodni proces, ki je pravzaprav v posmeh lokalnemu prebivalstvu. Začelo se je z domnevnim posilstvom in končalo z umorom.

Arhiv
Thomas Massie je bil ves čas prepričan, da so storilci domorodci.

Kmalu po odhodu Thalie s Havajev so primer preiskovali detektivi agencije Pinkerton, ki so zaključili, da je bila peterica nedolžna.

Leta 1930 sta Thalia Massie in njen mož Thomas odšla na Havaje. Thomas je bil poveljnik v ameriški mornarici in leta 1930 je bil premeščen v vojaško bazo Pearl Harbor. Zakonca naj bi imela precej težav, vendar naj mož do žene ne bi bil nikoli nasilen. Dvanajstega septembra 1931 pa jo je bolj kot ne prisilil, da sta skupaj odšla na zabavo ameriške mornarice v nočni klub Ala Wai Inn. Podrobnosti z zabave niso dobro znane, vendar naj bi Thalia v nekem trenutku udarila enega od ameriških poročnikov (šlo naj bi za poročnika Ralpha Stogsdalla, ki so ga imenovali tudi Moose – Los) in mu zabrusila, da ni džentelmen. Malo po polnoči je besna odšla iz lokala proti domu. Njen mož dogodka ni videl in je domneval, da je imela dovolj popivanja in je odšla domov.

arhiv
Obtoženi umora

DOMNEVNO POSILSTVO

Thomas je nekoliko pozneje vendarle poklical svojo ženo iz lokala, da bi preveril, ali je z njo vse v redu. Thalia je bila v šoku in mu je povedala, da jo je nekdo napadel. Domov jo je pripeljal moški z imenom Eustace Bellinger, ki jo je našel na cesti. Imela je otečen obraz, Eustaceu pa je dejala, da so jo napadli domorodci. Posilstva takrat ni omenila, prosila ga je le, da jo odpelje domov. Ko je njen mož prišel domov, mu je rekla, da ni bila samo pretepena, ampak tudi večkrat posiljena, storilci pa naj bi bili domorodci. Dejala je, da jih ne zna opisati, ker je bilo pretemno. Prav tako ni vedela registrske številke avtomobila, s katerim naj bi se storilci pripeljali.

Thalia je večkrat spremenila svojo zgodbo. To je najverjetneje naredila pod pritiskom nekoga, ki ji je bil blizu, morda celo zaradi pritiskov ameriške mornarice.

ARETACIJA

Čeprav Thalia ni želela vpletati policije, jo je njen mož poklical in policisti so nekaj ur po dogodku aretirali Horacea Ido, Joeja Kahahawaia, Bennyja Ahakuelo, Davida Takaia in Henryja Changa. Peterica je bila v tisti noči vpletena v prometno nesrečo, po kateri je Joe Kahahawai udaril žensko v navalu jeze. Joe je bil sicer lokalni boksar. Ko so policisti omenili registrsko številko njihovega avtomobila Thalii, jo je ta nemudoma prepoznala, čeprav je prej trdila, da je v temi ni mogla videti. Prav tako je prepoznala peterico in potrdila, da so jo oni napadli.

Arhiv
Thalia je kmalu po procesu zapustila Havaje.

NA DVEH MESTIH HKRATI

Peterica je zelo natančno opisala, kje je bila v noči posilstva, in pričevanja domorodcev so potrdili številni očividci. Bilo je praktično nemogoče, da bi oni napadli Thalio. Zdravniški pregled je tudi pokazal, da Thalia tisto noč ni imela spolnih odnosov, pravzaprav nič ni kazalo na to, da bi jih imela. Kljub temu jih je tožilstvo obtožilo, vendar pa peterica nato ni bila obtožena. Šest porotnikov jih je spoznalo za krive in šest za nedolžne. Proces je bil prekinjen, obtožnica pa umaknjena, vendar bi jim lahko kadarkoli ponovno sodili. Thalia je kmalu po izpustitvi osumljencev zapustila Havaje. Čeprav so jo poskušali prepričati, da se vrne na Havaje, da bi se lahko sojenje četverici nadaljevalo, tega ni hotela storiti. Leta 1934 se je ločila od Thomasa in leta 1963 naredila samomor. Nikoli ni izdala, kaj se je res zgodilo usodnega večera. Vendar pa se zgodba ni zaključila z njenim begom s Havajev, saj so njen mož Thomas, njena mati Grace Fortescue in še dva ameriška vojaka (Albert Jones in Edward Lord) vzeli pravico v svoje roke.

Arhiv
Josepha Kahahawaia so ustrelili med izsiljevanjem priznanja, vendar se ni zlomil.

GROZLJIVO MUČILI IN UBILI NEDOLŽNEGA ČLOVEKA

Najprej so ugrabili Horacea Ido in ga mučili. Ko so mu zagrozili, da ga bodo vrgli v prepad, je Horace uspel zbežati. Potem so ugrabili še Joeja Kahahawaia. Tudi njega so mučili, in ker ni hotel priznati, ga je nekdo od njih ustrelil. Golo truplo so naložili v avtomobil in se ga želeli znebiti, vendar jih je ustavila policijska patrulja. Vse prisotne vključno s Thomasom so aretirali. Vsi so priznali, kaj so storili, a popolnoma brez obžalovanja. Četverica (vključno z Grace Fortescue) je bila obtožena umora druge stopnje in obsojena na 10 let zaporne kazni, vendar je posredovala politika in vsi štirje so morali na koncu preživeti eno uro v tožilčevi pisarni, kjer naj bi srkali penino.

Zagotovo je nekdo napadel Thalio, saj je imela zlomljeno čeljust, vendar ni nikakršnih dokazov, da je bila posiljena. Prav tako ni nikakršnih dokazov, da so to storili Joe, Horace in ostali. Prav nasprotno, veliko je bilo dokazov, da tega niso storili. V resnici je najverjetnejši osumljenec Ralph Stogsdall – Moose. Imel je motiv, saj ga je Thalia ponižala pred njegovimi kolegi. Poleg tega obstajajo pričevanja, da je Moose v gostilni poskušal osvajati ženo svojega prijatelja in da je bil vanjo zaljubljen. Prav tako je ena od prič (šlo je za žensko) dejala, da je videla, da je za njo odšel svetlopolti moški, in da je slišala vzdevek Bik (Bull, kar je podobno kot Moose). Seveda je bilo precej lažje okriviti domačine kot priznati, da je kaj takšnega storil pripadnik ameriške mornarice.