Ig Nobelova nagrada

Odkrili bitje, ki seksa 70 ur in tradicionalno spolnost postavlja na glavo

S.R.
15. 9. 2017, 20.36
Posodobljeno: 15. 9. 2017, 20.52
Deli članek:

Letošnjo Ig Nobelovo nagrado je v četrtek prejela skupina štirih znanstvenikov, vključno z dvema Japoncema. Odkrili so namreč žuželke s spolnimi organi, ki so v popolnem nasprotju z ustaljenimi spolnimi praksami.

Kazunori Yoshizawa
"Ženska" zgoraj, "moški" spodaj.

Ig Nobelove nagrade, ki so parodija na vsem znane Nobelove nagrade, se vsako jesen podeljujejo za nenavadne, trivialne in pogosto komične znanstvene dosežke.

To je že enajsto leto zapored, da so se med prejemnike Ig Nobelovih nagrad uvrstili japonski znanstveniki. Letošnja nagrajena veleuma sta tako Kazunori Yoshizawa, izredni profesor na univerzi Hokkaido, in Yoshitaka Kamimura, izredni profesor na univerzi Keio. V ekipi sta sodelovala še profesor univerze v Lavrasu v Braziliji Rodrigo Ferreira in Charles Lienhard iz naravoslovnega muzeja v Ženevi.

Po analizi štirih vrst žuželk iz roda Neotrogla, ki živijo v jamah v Braziliji, so ugotovili, da na posameznikih ženskega spola bingljajo penisu podobni spolni udi, medtem ko moški del populacije poseduje vagini podobne genitalije. Med spolnim odnosom, ki traja od 40 do 70 ur, se prek ženskega »penisa«, sestavljenega iz mišic, cevčic, membran in bodic, iz moškega nič kaj falusu podobnega organa prenese hranljiv ejakulat. »Tako evolucijo genitalij pri rodu Neortrogla najverjetneje poganja obratna naravna selekcija na področju spolnosti, kjer ženske tekmujejo za nuptialna darila,« so zapisali avtorji.

Kazunori Yoshizawa
Nagrajena ekipa.

»Presrečen sem, da sem prejel nagrado,« je Yoshizawa povedal za Kyodo News. Dodal je, da je njihova raziskava cenjena prej zaradi edinstvenosti proučevane zadeve in ne toliko zaradi kakršne koli inovacije ali znanstvene tehnike.