kava in film

VIDEO: Kava ni za vsakogar: Tako je grozil Alec Baldwin

G.G.
28. 6. 2017, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V nekaterih filmih igra kava pomembno vlogo. Na tem mestu izpostavljamo tri primere.

Profimedia
Alec Baldwin kot neizprosni, nečloveški motivator.

Ljubitelji Davida Mameta zagotovo poznajo legendarni “motivacijski govor” Aleca Baldwina v filmu Glengarry Glen Ross. V napetem trenutku v pisarni Blake (Alec Baldwin) izkušenemu, a v zadnjem času neuspešnemu trgovskemu potniku Shelleyu Levinu (Jack Lemon), zabiča, naj “Odloži kavo!” (Put that coffee down!). Sledi toča obrušenih žaljivk, ki odvzamejo sapo uslužbencem in gledalcu.

Te dni predvajajo tudi nove dele legendarne televizijske serije Twin Peaks. Režiser David Lynch je specialnega agenta Dala Cooperja, njegovega zlobnega dvojnika in preostale like zapeljal v brezkompromisno vizijo, s katero bi lahko bilo pojasnjejo ozadje umora Laure Palmer. Ni pa pozabil “naveze s kavo”. Bebavo ohromljenemu dobremu Cooperju ob pogledu na kavo nekaj klikne v možganih. Od iz globin spomina izpraskane besede “kavaaa” (Coffeeee) do radostnega stavka “Prekleto dobra kava” (Damn Good Coffee) pa bo potreben še preboj.

In če igra kava v zgoraj omenjenih klasikah stransko vlogo, je v kratkih filmih Jima Jarmuscha ob cigaretih glavni protagonist. Ali kot je zapisal Marcel Štefančič v Mladini: “Film Kava in cigarete je anti-Constantine: reklama za kavo in cigarete. Bolje rečeno, brez kave in cigaret ni modernega življenja, te zmesi malih trenutkov, spodletelih srečanj, odtujenosti in klubske adiktivnosti - modernost stoji in pade s kavo in cigaretami.”