Sin tigrice

FOTO: Najvišji osemletnik na svetu je dvometraš in dvakrat višji od vrstnikov

S.R.
15. 6. 2017, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

201 centimeter visok Karan Singh ima še kar nekaj dela, da doseže svojo mater, visoko kar 219 centimetrov.

Karan Singh, najvišji osemletnik
Dvakrat višji od nekaterih vrstnikov.

»Šolarček« Karan Singh iz indijskega mesta Meerut v višino meri neverjetnih 2,01 metra, je dvakrat višji od večine sošolcev in domnevno najvišji osemletnik na planetu. Ta rekorder se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisal že ob rojstvu. Bil je hkrati najtežji in najvišji novorojenček na Zemlji.

Njegov oče Sanjay zdaj upa na ponovno slavje. »Ko se je Karan rodil, je tehtal 7,8 kilograma in v dolžino meril več kot 63 centimetrov, zato se je v trenutku zapisal v knjigo rekordov. Ko je bil star pet let, je podrl rekord najvišjega otroka. Zdaj je star osem let in želim, da ga zopet priznajo v Guinnessovi knjigi rekordov,« pravi Sanjay, ki ga je sin po višini že dohitel.

Karan pa ni najvišji v družini, za osupljivo višino se mora očitno zahvaliti svoji 33-letni mami Shweatlani, ki si je z 219 centimetri prislužila naziv najvišje Indijke. Shweatlana je košarkarica, Indijo pa je zastopala na številnih državnih in mednarodnih športnih dogodkih.

Karan Singh, najvišji osemletnik
Karan med igro z vrstniki.

Rastni hormon?

Karan Singh, najvišji osemletnik
Tigrica, tiger in naturopat.

Zdravniki domnevajo, da bi lahko bila njuna presunljiva višina posledica presežne vrednosti rastnega hormona.

»Karan redno obiskuje endokrinologa. Do zdaj testi niso pokazali nobenih težav, vse je normalno. Karan ima dobro vzdržljivost in nima težav z notranjimi organi. Sam sem po poklicu naturopat, zato skrbim za posebno prehrano in dopolnila, vključno z zdravim načinom življenja na dnevni ravni,« pojasnjuje Sanjay.

Čeprav je veliko višji od sošolcev, mu dnevna opravila ne povzročajo težav. »Ko opravim domačo nalogo, se igram s prijatelji, nato pa z mamo igram košarko. Trenira me že od petega leta starosti in želim biti tako dober kot ona. Hkrati imam zlo rad znanost,« pravi »malček«.

Največja težava?

Karan Singh, najvišji osemletnik
Sošolci.

Družini največ problemov povzroča iskanje ustreznih oblačil in čevljev, saj jih preprosto ni na trgu. »Ko se je rodil, so mu bila običajna oblačila za novorojenčke prevelika. Kupiti smo morali oblekice za šest mesecev starega otročička. Pri treh letih je nosil oblačila 10-letnikov. Zdaj nosi čevlje velikosti 46,« opisuje mati, ki nosi isto velikost, zato si čevlje pogosto izmenjujeta. Oblačila mu izdelujejo po naročilu.

Karan se svoje velikosti ne sramuje. Pravi, da želi še naprej rasti in prehiteti svojo mamo. Med izbiro, ali bi raje bil zdravnik ali košarkar, pa bi raje izbral slednje.

Ponosna mama rada poudari, da je njegova veličina dar narave. »Kot pravijo, mladič tigra se razvije v tigra. Karan je sin tigrice, odrasel bo v tigra!«

Karan Singh, najvišji osemletnik
Na svojo višino je ponosen.