Vrtna nadloga

Nad listne uši z žajbljem, sivko in pikapolonicami

Zoran Franc
29. 4. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Listne uši so pogost pojav. Srečujemo jih skoraj na vsakem vrtu ali njivi. Do prerazmnožitve pride predvsem zaradi porušenega ravnovesja v naravi, zato je pomembno, kako se bomo lotili njihovega zatrtja.

Profimedia
Pikapolonice so naravni sovražniki listnih uši.

Za odstranjevanje in odpravljanje listnih uši s svojega vrta lahko izvedemo naslednja postopka. Izberemo lahko takšnega s kratkoročnim učinkom uničenja že prisotnih uši ali takšnega z dolgoročnim učinkom, ko kot pomoč naravnemu ravnovesju v okolico vrta privabljamo naravne sovražnike.

Profimedia
Listne uši lahko zatrete tudi s pepelom.

1 kg kopriv

bo zadostoval za doma pripravljeno škropivo.

Prva pomoč je trganje in rezanje napadenih mest.

Listne uši lahko uničimo s trganjem in rezanjem poganjkov in popkov, saj se na njih najraje zadržujejo, te pa v nadaljevanju zažgemo ali zakopljemo. Namestimo lahko tudi rumene lepljive plošče, vendar šele takrat ko sadno drevje odcveti. Na drevesih jih obesimo kar na veje, na vrtu pa zanje pripravimo stebričke ali kole, da bodo le rahlo nad tlemi in med posameznimi gredicami, kjer so uši najpogostejše. Rumene plošče delujejo predvsem proti ušem, odlično pa bodo opravile svoje delo tudi pri čebulni muhi.

Profimedia
Kapucinke: Posadite jih pod sadno drevje ali na rob okrasne grede, saj bodo uši veliko raje napadle njih kot cvetove in mlade vejice dreves.

Česa uši ne marajo?

Uši bodo hitro ubrale drugo pot, če boste v okolico napadenih rastlin posadili žajbelj, sivko, kapucinko ali ožepek. Če se želite izogniti ušem na fižolu in bobu, poleg omenjenih vrtnin posadite šetraj. Kapucinke lahko posadite pod sadno drevje, saj se bodo uši raje naselile na kapucinke kot na drevesa.

Profimedia
Pikapolonice spadajo med naravne sovražnike listnih uši, vključno s strigalicami. Privabite jih z luknjastimi vejami ali tankim lubjem, kjer bodo poiskale dom.

Naravni sovražniki

Listne uši imajo precej naravnih sovražnikov, ki vam bodo pomagali pri vrtni vojni. Med najbolj znanimi so pikapolonice in strigalice. Če želite ujeti strigalice, jim nastavite narobe obrnjen cvetlični lonec, napolnjen s suho travo, slamo, lepenko in podobno. Lonček bo čez dan zanje odlično skrivališče, obenem pa jih bomo lahko prenesli tja, kjer jih bomo potrebovali, da pojedo kakšno listno uš. Če želite privabiti pikapolonice, v deblo ali vejo zvrtajte nekaj centimetrov globoke luknje, da si bodo tam uredile domovanje.