Nasveti in rešitve

Znebite se spomladanskega napada nadležnih mušic

zf
8. 4. 2017, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na naših krožnikih je vse več zelenjave in sadja, na oknih pa vse več rastlinja, ki privablja nadležne mušice. Ponujamo nasvete, s katerimi jih boste odpravili.

Profimedia
V kozarcu zmešajte nekaj kvasa, vode in sladkorja ter ga postavite na mesto, kjer je največ mušic. Naravna past bo hitro rešila spomladansko nadlogo.

Mušice privablja predvsem vonj dišečega sadja, kisa in ne nazadnje tudi bioloških odpadkov, v katerih leži gnilo sadje. V boju proti temu nadležnemu mrčesu je zato najpomembnejše, da najprej odstranite vse, kar mušicam diši. Gnilo sadje zavrzite, preostalo hranite v hladilniku, prav tako odprte sokove in smutije.

Dobro pomijte posodo, v kateri ste hranili sadje, in kozarce, v katerih je bil sok. Pazite na to, da kisa ne pustite na pultu, redno odnašajte smeti in temeljito očistite kuhinjsko korito, saj se v njem pogosto zadržujejo ostanki hrane. Ko ste odstranili vsa morebitna gojišča mušic, pripravite vabo in jim dokončno napovejte vojno.

S kisom

Mušice se ne morejo upreti vonju kisa. Najbolje je uporabiti jabolčni kis, ki ga zlijete v jogurtov lonček, tega pa nato pokrijete s prozorno folijo, ki jo pritrdite z navadno elastiko. V folijo z zobotrebcem naredite luknjico, skozi katero bodo mušice lahko prišle v notranjost lončka. Vonj jih bo namreč premamil, da bodo vstopile, ven pa ne bodo mogle priti in njihova usoda bo zapečatena.

S sadjem

Ker mušice obožujejo vonj sadja, jim lahko pripravite tudi tako imenovano sadno vabo. V visok kozarec položite kos zelo zrelega ali napol gnijočega sadja, na primer banane, nato pa v kozarec položite lijak z ožjim delom navzdol. Mušice bodo sledile vonju sadja v široko ustje lijaka, nazaj pa po ozkem prehodu ne bodo mogle več.   

Z detergentom

V posodi zmešajte liter vode, dve žlici sladkorja, dve žlici belega kisa in nekaj kapljic detergenta za posodo. Posodo postavite na pult oziroma na prostor, kjer se zadržujejo mušice. Nadležne plenilke sadja bo seveda privabil vonj, past pa bo zanje usodna.