Skrito življenje prednikov

Že neandertalci uporabljali analgetike in penicilin?

M.K.
9. 3. 2017, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki, ki preučujejo zobovja naših najbližjih izumrlih prednikov, so odkrili, da so neandertalci uporabljali analgetike in morda celo penicilin.

Profimedia
Nova odkritja zelo oporekajo precej poenostavljenim pogledom na naše davne prednike.

Bolni neandertalec je žvečil lubje topola, ki vsebuje podobne kemične sestavine kot aspirin. Prav verjetno je, da je užival tudi penicilin, dolgo časa pred odkritjem antibiotikov.

Dokazi o tem izvirajo iz pradavnega DNK, ki so ga našli v zobnih oblogah neandertalcev, ki so živeli na območju današnje srednje Evrope pred približno 40.000 leti.

Mikrobi in ostanki hrane, ki so ostali na zobeh starih človečnjakov, odpirajo znanstvenikom okno v preteklost. S sekvenčno analizo DNK, ki se je ohranil v zobnem kamnu, je mednarodna skupina znanstvenikov odkrila nove podrobnosti o prehranskih navadah, življenjskem stilu in zdravju naših najbližjih izumrlih prednikov. Svoje izsledke so strnili in objavili v znanstveni reviji Nature, povzel pa jih je britanski BBC.

"Njihove življenjske navade, vedenje in dieta so bile, kot kažejo njanovejša odkritja, v mnogočem veliko bolj podobne našim, kot pa smo doslej domnevali," je povedal profesor Alan Cooper, direktor centra za raziskovanje starodavnega DNK pri univerzi v Adelaidi v Asvtraliji.

"Veste, imamo fanta, ki se je zdravil sam, ker je imel zelo hudo zobno vnetje, ali pa zelo hude parazite prebavil, in ki v nobenem primeru nikakor ni bil srečen. In potem odkrijemo, da je užival aspirin in v njem najdemo še vzorec penicilina," je pojasnil Cooper. 

Zobno vnetje, za katerim je trpel neandertalec, je pustilo sledi v njegovi čeljustnici. Prebavnega parazita pa so našli z DNK analizo zobnega kamna.

Vse kaže, da je imel neandertalec precej dobro znanje o uporabi zdravilnih rastlin, in kako si z njimi lahko lajša zobobol ali bolečino v trebuhu. Precej verjetno so znali uporabljati tudi antibiotike, že veliko prej preden jih je razvila sodobna medicina.

"Prav dejstvo, da so uporabljali antibiotike je zelo presenetljivo, saj govorimo o času 40.000 let preden smo razvili penicilin," pojasnjuje Cooper.

Zagotovo pa najnovejša odkritja zelo oporekajo precej poenostavljenim pogledom na naše davne prednike, kakršne so prisotne v splošnih predstavah.

Profimedia
Priprava fosilnih kosti neandertalca za DNK analizo.