Neverjeten preobrat

Padalec Suarez in častni meščan Barcelone

G.G.
9. 3. 2017, 00.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Barceloni je na povratni tekmi lige prvakov uspel neverjeten preobrat. S 6:1 so premagali PSG, peti zadetek v 90. minuti pa dosegli s pomočjo, tako pravijo nekateri, sodniške napake.

Reuters
Nesrečni Marquinhos in srečni Suarez.

Katalonski velikan je pokazal, zakaj velja za enega najboljših klubov na svetu. Od prve minute so napadli in Parižane spravili v podrejen položaj. Do 62. minute so si priigrali vodstvo s 3:0, nato pa je za PSG zadel Edison Cavani in imel čez dve minuti mat potezo, ki pa je ni izkoristil. Barcelona je nadaljevala z napadi in v peti minuti sodniškega podaljška ji je uspel zgodovinski preobrat. Postali so prvi klub v ligi prvakov, ki je nadoknadil zaostanek z 0:4.

Barceloni nenaklonjeni gledalci in nevtralni opazovalci bodo izpostavili dogodek v 90. minuti. Po dolgi žogi v kazenski prostor PSG-ja je z vsemi žalbami namazani Luis Suarez padel kot pokošen, sodnik Deniz Ayetkin pa je pokazal na enajstmetrovko. Razlog: obrambni igralec PSG Marquinhos naj bi napravil prekršek nad Suarezom. Posnetki so pokazali, da je bil dotik, če je sploh bil, rahel, takšen, ki bi spodnesel tla pod nogami jetičnemu bolniku v zadnjem stadiju.

No, del nogometne igre je, da igralci poskušajo prevarati sodnike in sodniške napake se dogajajo. Zgodile so se že večje, kot, če sploh, je bila napaka odločitev za enajstmetrovko sodnika Ayetkina, ki mu zlobneži po družabnih omrežjih ponujajo naziv častnega meščana Barcelone.

Ob tej sporni odločitvi se bo marsikdo spomnil na maj 2009, ko sta se na povratni tekmi polfinala lige prvakov udarila Barcelona in Chelsea. Zanimivo bi bilo slišati mnenje takratnega sodnika Henninga Ovreböeja o enajstmetrovki, ki jo je dosodil Ayetkin. Ovrebö namreč ni in ni mogel zapiskati najstrožje kazni za Chelsea. Kasneje je premogel toliko dostojanstva, da je priznal, da je storil napake, ki so Chelsea stale uvrstitve v finale.