Lego boost

Maček, simpatičen robotek in čudna kitara

Marjan Kodelja
28. 1. 2017, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko je danski igričarski konglomerat pred leti predstavil robotski paket Mindstorms NTX, so nekateri menili, da je ta za veliko ljubiteljev klasičnih kock preprosto prezahteven.

Profimedia
Želja otrok je, da bi svojim kreacijam iz kock vdihnili življenje.

Lego se je na področje robotike sicer podal že daljnega leta 1998, ko je luč sveta ugledal originalni komplet Lego Mindstorms (rcx).

Kompleti ntx so sicer zelo primerni za zvedave, uveljavili pa so se tudi v izobraževalnih ustanovah, vendar manjka nekaj preprostejšega, lažjega tako za gradnjo kot za programiranje.

Čeprav je bilo programiranje času primerno (beri: dokaj zapleteno), pa so bili gradniki robotov klasične kocke. Osem let pozneje je luč sveta ugledal komplet Mindstorms ntx, ki je do neke mere sicer poenostavil programiranje (vizualno orodje), a po drugi kot gradnike uvedel »kocke« iz kompletov Lego Technic. Te sicer dopuščajo več ustvarjalne svobode, marsikaj je mogoče zgraditi, česar s klasiko ni, a je gradnja zahtevnejša, predvsem pa so gradniki dražji in zato manjkrat na nakupovalnih seznamih ljubečih staršev.

Od sedmega leta naprej

Vrzel bo poleti zapolnil nov komplet Lego Boost. Ta vrača gradnjo s klasičnimi kockami, ohranja del kreativnosti paketov ntx, programirali pa ne bomo v programu za osebni računalnik, temveč v aplikaciji za mobilne naprave. Primeren je za otroke, starejše od sedem let, ki jih bo poleg igranja učil tudi vse pomembnejše veščine – programiranja.

Kaj bo na voljo

Energijo zagotavlja šest baterij tipa AAA, kar pa po našem mnenju ni najboljše. Že pri mindstormu smo ugotovili, da je treba pri menjavi robota razdreti.

V paketu bodo trije »bolj« robotski gradniki, zvezdišče (move hub) z dvema motorjema, enim vhodnim in enim izhodnim priključkom, šestosnim tipalom nagiba in »preprostim« računalnikom, en samostojni motor ter kombinirano tipalo svetlobe (barv) in merilnika razdalje. Poleg teh bo v kompletu še 843 drugih gradnikov – klasičnih kock. Motorji so opremljeni z merilnikom vrtljajev, ki »programu« sporočajo, za koliko so se obrnili in s kakšno hitrostjo.

Programiranje prek aplikacije

Glavni del pa je aplikacija za napravo s sistemom Android ali iOS, s katero je robot povezan prek nizkoenergijskega vmesnika Bluetooth. V njej so navodila, kako sestaviti pet predlaganih kreacij, robota Vernieja, mačko Frenike, kitaro, večopravilno vozilo ali stroj, ki samodejno sestavlja preproste kreacije iz lego kock. Je pa tudi edino mesto, kjer jih programiramo. In sicer tako, da premikamo programske module (gradnike) na osrednji del zaslona, kjer gradimo program od leve proti desni.