Škodljivci

Molji, nadloga, ki napada prehranske izdelke in tekstil

zf
24. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skrivajo se tam, kjer jih ne želimo. Med tekstilom, moko, oreščki, zdrobi in še lahko naštevamo. Preženite jih in tako obvarujte prehranske in tekstilne izdelke.

Profimedia
Nad nadlogo z rednim čiščenjem in prezračevanjem omar.

Nadležne žuželke se izjemno hitro razvijajo in širijo, zato je dobro poznati njihove prehranjevalne navade in preprečiti naselitev, še preden bi lahko bilo prepozno. Če so nepridipravi pri vas že na obisku, pa vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se jih boste najlažje znebili.

Moljem lovor smrdi. Včasih so lovorjeve vejice nastavljali v kašče z žiti, vi pa lahko posušen lovorjev list nastavite v predal s škrobnimi živili in preprečite obisk moljem.

Kuhinjski molji

Majhne gosenice, ki se razvijejo iz jajčec, ki jih odrasla žuželka odloži na embalažo, povzročijo ogromno škodo, prav tako jih lahko najdete v vseh prehranskih proizvodih, v žitnih izdelki, moki, testeninah, čokoladi, orehih, čokoladi, čajih … Gosenice se, ko dosežejo zadostno velikost, zabubijo v napadenem živilu, ob njem, na višjih policah ali pod stropom, zato težje najdemo okuženo živilo.

Kako ravnamo ob odkritju

Ko opazite nadležne gosenice v prehranskih proizvodih, natančno preglejte še ostala živila vključno z embalažo. V napadeni hrani najverjetneje ne bo le ena gosenica, temveč cela kolonija, prav tako bo polna zapredkov in prepredena s pajčevinastimi nitmi. Okuženo hrano nemudoma zavrzite, predal pa očistite s kisom in detergentom. Svetujemo vam, da vsa živila, ki jih prinesete domov, predno jih pospravite v omare, skrbno pregledate in shranite v dobro zaprtih posodah. V omare nastavite liste divjega kostanja, oreha ali lovorja. Molji teh vonjev ne marajo in se bodo omaram izognili, vaša hrana pa bo ostala na varnem.

Tudi vonja orehovega listja molji ne marajo. Ker se bo suh precej drobil, ga nastavite v posodico ali zavijte v bombažni mošnjiček ter postavite med prehranske izdelke. 

Tekstilni molji

Tekstilni molji obožujejo predvsem volno, krzno, usnje, svilo, bombaž in druge izdelke, ki vsebujejo beljakovino keratin, s katero se hranijo. Postopek je enak kot pri kuhinjskih moljih, napadajo v glavnem gosenice. Včasih so to nadlogo preganjali z naftalinom v kroglicah, vendar je ta nevaren. Zato se raje odločite za redno čiščenje in zračenje, oblačila naj ne bodo natlačena, predvsem pa je pomembno, da so suha in čista.