Svež zrak

Pravilno zračite stanovanje?

zf
13. 11. 2016, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na sposobnost koncentracije v prostoru in počutje vplivajo temperatura, osvetljenost, gibanje zraka, hrup in drugi dejavniki, med katerimi je tudi kakovost zraka. Pa zračite dovolj?

Profimedia
Prevetrimo stanovanje: v zimskih dneh zračenje sicer ni najbolj priljubljeno, vendar je še kako koristno.

Zrak v prostoru mora vsebovati zadosten delež kisika, primerno zračno vlago ter nemotečo količino vonjav. To dosežemo z zračenjem, ki je potrebno zaradi odstranjevanja škodljivih snovi in različnih vonjav, ki v stanovanju nastajajo v dveh nivojih. Prvi nivo so različna izhlapevanja zaščitnih premazov lesa, lakov in barv, naravnega plina radona, mikroorganizmov in prahu, drugi nivo se nanaša na človeka, ki oddaja različne vonjave in vlago. Slednja nastaja med kuhanjem, pripravo hrane, med kopanjem, gojenjem rož in podobno.

Profimedia
Z odpiranjem oken na kip v hladnih dneh izgubimo veliko toplotne energije.

Kako prezračevati

Stanovanje zračimo z odpiranjem oken, ki ga delimo na dolgotrajno in kratkotrajno. Dolgotrajno zračenje je z okni »na kip« (zgoraj priprtimi), ki ostanejo priprta večino dneva. Ta način omogoča menjavo zraka v prostoru do štirikrat, a v hladnih dneh predstavlja veliko izgubo toplotne energije. Zaradi hladnejšega in manj vlažnega zraka se v prostoru hitreje znižuje relativna vlaga in pospešuje gibanje prahu.

Intervalno zračenje

Preidite na intervalno zračenje. V tem primeru zračite v časovnih intervalih, odvisno od tega, kaj v stanovanju počnete. Okna in vrata za kratek čas, od pet do deset minut, odprite na stežaj. V tem času povzročimo hitro menjavo zraka naenkrat, hkrati pa zmanjšamo porabo toplotne energije, saj je interval veliko krajši, medtem ko je kakovost zraka zaradi »vetrenja« veliko boljša. Tako bo vaše počutje najugodnejše.