Usodni preobrat

Dušan s kabalo tudi služi

sn
13. 11. 2016, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ni bilo niti travme niti kakšne hude bolezni, ki sta običajna vzroka, zaradi kakršnih ljudje navadno v temeljih spremenijo svoje življenje.

mls
Dušanu je še posebej všeč, da kabala ne zanima le starejših, ampak tudi veliko mladih med 20. in 30. letom.

Dušan Kaluža nikoli ni bil nič drugačen kot kdorkoli drug. V osnovni šoli, ki jo je v nižjih razredih obiskoval v Livoldu, od koder je doma, v višjih pa v Kočevju, je bil odličen učenec, nato je končal gimnazijo inpotem še študij umetnostne zgodovine. Delal je kot stevard in turistični vodič. V enajstih letih, ko je imel agencijo, prek katere je vodil Slovence na različne destinacije, je prepotoval ves svet, več let je tudi živel v Libanonu, Avstraliji, Angliji in Španiji, kjer je njegov dom še danes.

Kabala je z mistiko prežeta ezoterična smer oziroma z okultno razlago prežet judovski filozofski in verski nauk, po katerem je iz desetih božanskih bitij nastal svet. 

Kot v filmu

V določenem trenutku je dojel, da za stvari, ki se mu dogajajo v življenju, niso krivi drugi. Ko se je odločil, da mora nekaj narediti na sebi, so se mu stvari začele dogajati kot v filmu.

»Moja izkušnja je bila takšna. Vsak pa jo lahko doživi drugače,« pravi in dodaja, da so se mu naključja in dogodki, polni simbolike, dogajali izredno pogosto. Tudi prej je že doživljal »naključja«, a jih je imel, tako kot večina ljudi, za nekaj normalnega. Leta 2007 pa je bilo »naključij«, tako prijetnih kot neprijetnih, kot je bilo denimo to, da je izgubil stike s prijatelji, pa sam ni vedel, zakaj, toliko, da je moral podvomiti, ali ni za tem še nekaj več.

Eno takšnih več kot naključij je bilo srečanje z možakarjem, pri katerem se je Dušan v Libanonu učil arabščine in francoščine, pa sta vmes izgubila stike in spoznavanje s skupino ameriških judov iz Baltimora, ki so prišli v Španijo iskat svoje korenine. »Prej sem o kabali samo slišal, s to skupino pa sem šel v kraje, ki niso toliko turistični, so pa za jude pomembni. V njih so bile včasih kabalistične šole,« pravi.

Dreamstime
Skrivnost kabale je preprosta: pomeni prejemanje.

Ni več sam

Po končanem izobraževanju je Dušan pred dvema letoma in pol ustanovil Inštitut Kabala, ki ima sedež v Kočevski Reki pri Kočevju. Čutil je potrebo po tem, da o kabali tudi poučuje. »Moja vloga učitelja je bolj biti mentor, animator, ne pa avtoriteta, od katere naj bi se učili to, kar znam,« pojasni. Kot priznanje svojemu delu vidi to, da so se mu pridružili tudi ljudje, ki se ukvarjajo s psihologijo in psihoterapijo. »Začutili so, da je še nekaj drugega …« pravi. Sicer pa se, kot dodaja, lahko v učenje kabale vključi vsak. Pri tem opozarja, da to ni učenje v klasičnem smislu akumulacije znanja, ampak v smislu »kolikor si upaš, da se spremeniš« – to pa je dolgotrajen proces.

Danes ima Dušan že toliko učencev, da s poučevanjem kabale in hebrejščine, ki jo po njegovem mnenju kabalist mora znati, tudi lepo zasluži.