Polnočni spanec

Brutalna rojstva pod vplivom anestezije

ud
7. 9. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Do 18. stoletja so ženske po navadi rojevale doma s pomočjo ostalih žensk in lokalne babice. Ženske so sprejele bolečino, ki jo prinese porod, kot del svojega življenja. Umrljivost med porodom pa je bila precej visoka.

youtube
19. stoletje je prineslo nove načine rojevanja.

Anestezija med porodom je postala popularna nekje okoli leta 1850, ko jo je kraljica Viktorija uporabila pri svojih porodih. V tistih dneh je pomenila anestezija katerokoli drogo, ki človeka spravi v nezavest, njen odmerek pa je bil prilagojen potrebam, da so to dosegli.

Anestezija

Sedemdeset let kasneje je bil na voljo drugačen tip anestezije, z imenom polnočni spanec (ang. twilight sleep, nem. Dammerschlaf). Ta tip so uporabljali nemški zdravniki na svojih klinikah, oglaševali so ga kot zdravilo, ki lajša bolečine in izbriše spomin na porod v celoti. Najprej je bil polnočni spanec sprejet s kar precej dvomi zdravnikov drugod po svetu, posebej v ZDA.

Brez bolečine

youtube
Ženske so padle v delirij in bile brez zadržkov. Mnoge so z glavo butale ob zid.

Nevarnosti in hudi stranski učinki drog so bili citirani kot razlogi, zakaj tega ne bi smeli uporabljati med porodom. Ne glede na to so bogate ženske odhajale na nemške klinike, saj jih je privlačila ideja o nebolečem porodu. Sčasoma so zdravniki začeli z drogami eksperimentirati in spremenili svoje metode. V javnost so prišle govorice in dva ameriška novinarja sta se odpravila v Nemčijo preverit dejstva. V članku sta zapisala, da je klinika luksuzna, zdravniki sočutni, najpomembnejše pa je to, kako ženske spijo med porodom.

Droge

Anestezija v tem postopku je bila mešanica morfija in skopolamina. Morfij izvira iz opija. Razvil in testiral ga je nemški farmacevt v začetku 19. stoletja. Deluje na centralni živčni sistem in lajša bolečine. Skopolamin pa je spojina, pridobljena iz rastlin družine razhudnikovk. Pri bolnikih povzroči, da padejo v napol zavestno stanje, in omogoči izkušnjo amnezije (nezmožnosti, da se spomnijo nedavnih dogodkov). Če so uporabili ravno pravo kombinacijo teh dveh drog, so ženske zaspale in se zbudile, ne da bi se česa spomnile. Zanje je porod potekal brez bolečin.

Učinki

Da se niso spomnile bolečine poroda, pa ne pomeni, da te ni bilo, ko so rojevale. Skopolamin je povzročil, da se niso spominjale, majhna količina morfija pa ni preprečila bolečine, temveč je pri ženskah povzročila, da so bile brez zadržkov in celo psihotične. Mnogo jih je razbijalo naokoli, butalo z glavo ob steno, praskale so sebe ali osebje in ves čas kričale. Zaradi tega so jih privezali na postelje ali pa jih oblekli v prisilne jopiče. Pogosto so imele okoli glave ovite brisače, da se ne bi poškodovale. Kasneje so jih dali v nekakšne otroške posteljice, ki so preprečevale, da bi nosečnice padle na tla. Te so tam ostale zvezane in so kričale, pogosto pa so ležale v lastnem bruhanju in fekalijah, dokler niso rodile.

youtube
Ženske so pogosto ležale v posteljah v lastnem bruhanju in fekalijah, dokler niso rodile.

Dojenčki

Novorojenčki so bili zaradi uporabe drog čisto mirni, saj so droge prehajale skozi placento in vplivale na njihov živčni sistem. Bili so v nekakšni komi. V tem času je nastala podoba, kjer držijo dojenčka za noge in ga udarijo po riti, da zadiha. Polnočni spanec se je uporabljal do približno polovice 20. stoletja, nato pa so ga zaradi groznih zgodb, ki so prišle v javnost, ukinili.