Zanimivosti

To je svetloba, ki vam bo vzela dih!

Promocijsko gradivo
12. 9. 2016, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Številne študije namreč dokazujejo, da naravna svetloba ugodno vpliva na človeka, saj vpliva na njegovo zdravje in počutje, poleg tega pa se poveča tudi njegova storilnost.

Mansarda je najvišje ležeči prostor v objektu in kot taka lahko zajame največ svetlobe. Razlog za to je predvsem v manjšem vplivu okolice na njeno osvetlitev, saj je njena višja lega, v primerjavi z nižjimi etažami, deležna manj vplivov senc, ki jih ustvarjajo okoliški objekt in vegetacija. Z višjo lego pa je mansarda deležna tudi večjega vidnega kota neba, kar pa pomeni tudi več svetlobe v prostoru.

V današnjem času, ko preživimo do 90% svojega časa v zaprtih prostorih, bodisi v službi ali doma, pa je ustrezna naravna osvetlitev prostora še toliko bolj pomembna.


Kakšna svetloba je tista, ki vam bo vzela dih?
Bistveno za odlično svetlobo, dobro osvetlitev in počutje v prostoru je premišljeno načrtovanje in razporeditev okenskih odprtin.

Svetlobo pod streho lahko pripeljemo na več načinov: preko oken v fasadi, preko strešnih oken ali pa preko frčad (kukerle). Okna v fasadi so že nekaj standardnega in običajnega. Za prostore ob čelu hiše so običajno tudi dovolj v kolikor ti prostori niso preveč globoki. Vse ostale prostore pa moramo osvetliti tako, da pripeljemo svetlobo skozi streho.

Strešna okna za razkošno osvetlitev
S strešnimi okni lahko prostor razkošno osvetlimo, strešna okna pa lahko tudi poljubno razporejate, saj niso vidna iz ulice. 

Koliko svetlobe je dovolj?
Okna morajo dovajati v prostor toliko svetlobe, da pri vsakdanjih opravilih v prostoru ne potrebujemo umetne razsvetljave.

V Sloveniji imamo minimalne tehnične predpise, kjer so podani pogoji za projektiranje stavb. Po teh predpisih mora biti okenskih površin za 20% glede na tloris. Prosim ne pozabite, da je to minimum.

Svetloba za piko na i
Če v mansardi ne postavite ravnega stropa ampak pustite prostor odprt »do špice« lahko pripeljete svetlobo v prostor tudi precej v globino. Tako dobimo prostore, ki so zelo enakomerno osvetljeni, brez temnih kotov.