Zanimivosti

Govorica telesa v fitnes klubu

Edvard Kadič
8. 5. 2016, 15.18
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 15.36
Deli članek:

Zadnje čase preživljam kar precej časa po fitnes klubih. Večinoma po službeni dolžnosti kot inštruktor osebnih trenerjev pri razvoju kompetenc za delo z ljudmi, kar nekaj časa pa tam preživim tudi čisto zasebno, kot vsak drug obiskovalec in uporabnik fitnes storitev.

profimedia
Pretirano buljenje v žensko zadnjico ni primerno.

Fitnes prostor je zaradi narave svojega delovanja javni prostor. Kot takšen od uporabnikov in obiskovalcev »zahteva« spoštovanje določenih pravil. Če se obiskovalci seveda želijo tam počutiti prijetno in predvsem varno. Slednje je lahko še posebej pomembno, saj imamo opravka z napravami in različnimi orodji, ki lahko ob neprimerni uporabi ali obnašanju postanejo tudi zelo nevarna. Če k temu dodamo sproščanje adrenalina in v splošnem večjo prisotnost testosterona v takšnem okolju, so lahko že manjši in na videz popolnoma nedolžni zapleti povod, da pride do konflikta. Ta konflikt ni nujno viden v fizični obliki. Gre za tihe medsebojne zamere in izogibanja, ki lahko vodijo do slabega počutja obiskovalcev. Dolgoročno to seveda vodi do upada obiska in slabega prizvoka ob omembi imena takšnega fitnes kluba.

V nadaljevanju se bom zato osredotočil na nekatere pomembnejše vidike neverbalne komunikacije s ciljem, da bi se v fitnes klubih vsi skupaj počutili bolje.

profimedia
Nasmešek je obvezna oprema zaposlenih.

Nasmešek na ustnicah

To ne pomeni režanja ali nasmihanja za vsako ceno vsakomur, ki pride mimo. Pomeni pa sproščen nasmešek na obrazu, ko se sprehodimo od naprave do naprave. Seveda to še posebej velja za zaposlene v fitnes klubu. Zanje je nasmešek del obvezne službene opreme in mora biti prisoten ves čas zadrževanja ali na recepciji ali v drugih vadbenih prostorih centra, kjer so prisotni tudi zunanji obiskovalci.

Očesni stik in opazovanje drugih

Zaradi fizičnega napora, ki je prisoten ob vadbi, je vzpostavljanje očesnega stika lahko precej delikatno. Vzpostavite ga takrat, ko želite koga kaj vprašati ali se pogovoriti z njo ali njim, drugače raje ne. Nikakor pa ne buljite v osebo, ki vadi. To še posebej velja za moške in njihove poglede v ženske obline. Lahko se strinjam, da je modna industrija poskrbela za izjemno privlačno in očem všečno opravo deklet, vseeno pa je buljenje v zadnjico med vadbo lahko še posebej moteče.

Osebni prostor

Ljudje imamo prostor okoli nas ves čas pod nadzorom. Bližje je telesu, bolj skrbno spremljamo vsako malenkost. V tako imenovanem intimnem pasu okoli nas nas lahko zmoti vsaka malenkost oziroma vsak vdor, ki ga nismo »odobrili«. Kaj to pomeni v praksi? Če nekdo vadi na napravi za veslanje, ne hodimo le nekaj centimetrov stran od njega, da bo ves čas razmišljal, ali se nas bo dotaknil ali ne. Podobno je tudi, če nekdo leži na klopi in dviguje uteži – ne hodimo mimo njegove glave tako blizu, da bi mu lahko z našo majico pomotoma celo obrisali potno čelo.

profimedia
Ne bodite preglasni brez potrebe.

Glas

Dretje, kričanje, glasno smejanje in podobni načini uporabe glasu niso najbolj zaželeni v prostoru, kjer se ljudje izpostavljajo fizičnim naporom. Tako kot z »napihovanjem« in širjenjem telesa pogosto kažemo svoje pomanjkanje samozavesti, smiselno enako velja za uporabo glasu. V fitnes centru pa je problem dretja še toliko večji, saj je zaradi omogočanja večje koncentracije in preglasitve vzdihovanja ob na primer dviganju uteži vedno prisotna tudi nekoliko glasnejša glasba.

Oblačila

Kot sem že omenil, je modna industrija tudi za vadbo v fitnes centrih primerno poskrbela, da so oblačila kvalitetna in seveda očem prijetna. S stališča neverbalne komunikacije se ne bom spuščal v modne vidike, zagotovo pa morate računati na to, da bodo ljudje večkrat pogledovali proti vam, če boste oblečeni na primer v fluorescenčna oblačila. Ali pa celo takšna, ki vam bodo za vsako ceno lezla v zadnjico ali tako slabo pokrila dojke, da bo polovica udeležencev začela sprejemati stave, kdaj vam bodo te ušle na plano.

Parfum

Vonj je s stališča neverbalne komunikacije hitro precej problematičen vidik. Kadar je uporabljen pravilno, ga običajno sploh ne zaznamo, kadar pa je uporabljen nepravilno, je tako moteč, da praktično ne moremo mimo njega. Prav slednje pa je v fitnes centru še posebej problematično. Si lahko predstavljate, da ste utrujeni, vadite in se z zadnjimi napori trudite doseči svoj cilj na športni napravi, mimo pa pride dekle, ki tako močno diši, kot da je ravnokar prišlo izpod parfumske prhe? V trenutku se začnete miriti, da je ne pošljete stran (oziroma kam drugam) z besedami, nekoliko bolj agresivni pa se boste verjetno nagonsko odmaknili od uteži, da ne bi slučajno celo kakšne zalučali vanjo.

Seveda so omenjeni vidiki zgolj nekoliko bolj očitni. Ker gre praviloma za tako imenovane sestavljene slike, vam priporočam, da se razumevanja govorice telesa lotite nekoliko bolj sistematično.

Pridružite se nam denimo na naslednji delavnici Govorica telesa, ki bo junija v Ljubljani (več na www.govoricatelesa.si), ali pa si za začetek priskrbite mojo knjigo Govorica telesa in osebna karizma. Seznanite se s tako imenovanimi ključi razumevanja, s katerimi boste lahko pametno in varno odklepali vrata razumevanja v globlje vidike izbrane tematike.

Srečno!