NASA SpaceApps Challenge

Iskali so rešitve za varno preživetje na Marsu

R.T.
25. 4. 2016, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minuli konec tedna je tudi v Ljubljani tako kot tudi v 150 drugih mestih po svetu potekal NASA SpaceApps Challenge 2016, ki sta ga letos skupaj organizirala Tehnološki park Ljubljana in ABC Pospeševalnik.

Ker sta bila organizatorja dva, je tekmovanje potekalo na dveh lokacijah: prvi dan, v soboto 23. aprila, v Acceleration Business City - Hubu v spodnji etaži BTC Emporiuma, v nedeljo, 24. aprila, pa je tekmovanje dobilo epilog na lokaciji Tehnološkega parka Ljubljana, kjer je potekala tudi podelitev priznanj, po končanem izzivu pa smo organizatorji in tekmovalci poklepetali.

Da bi dogodek dobil nekoliko drugo dimenzijo, sta se organizatorja odločila, da poleg klasičnega Nasinega natečaja, na katerem lahko sodelujejo udeleženci nad 18 let, pripravita še skrajšane izzive za mlade znanstvenike. Tako je v soboto vzporedno potekal še izziv za mlade od 12 – 18 let.

Preživetje na Marsu

Na izziv se je skupaj prijavilo 23 odraslih in 14 mladostnikov. Mladostniki so razmišljali o rešitvah enostavnega, učinkovitega in varnega preživetja na Marsu, vesoljskem turizmu in reševanju problematike vesoljskih smeti. Tri skupine, ki smo jih organizatorji oblikovali glede na izražena zanimanja in preference udeležencev, so nalogo odlično opravile - vsaka na svoj način in z različnim fokusom: ena rešitev je bila poslovno dobro izpeljana, druga idejno in tretja tehnično.

Pri udeležencih klasičnega izziva je prišlo - tako kot je pri ekipnem delu običajno - do različnih dinamik v skupinah, ena od njih je tako delo sodelovanje zaključila že prvi dan, a nič zato. V nedeljo smo vendarle dobili zmagovalno ekipo, katere rešitev bodo ocenili pri NASI in kaj se ve, morda bo izbrana za pot v ZDA. Ekipa , ki se je poimenovala STEVE, si je izbrala izziv ASTROCITE - najti rešitev, kako lahko astronavti med bivanjem v breztežnostnem prostoru ohranjajo mišično in kostno maso.

Pri potovanjih v vesolje in predvsem v primeru bivanja v vesolju, je zaradi breztežnostnega prostora to velik izziv, astronavti pa so prisiljeni svoje fizično stanje ohranjati z neskončnimi urami dolgočasnih in napornih vadb. Da bi jim to olajšali, so si člani skupine STEVE, ki so jo sestavljali Gregor Skok, Katja Karpač, Andrej Merkovčič, Jakob Makovac, Urška Pogorevčnik in Luka Gabršček, omislili obleko, ki bi omogočala, da oseba, ki jo nosi, že med tem, ko dela običajne stvari, hkrati izvaja vadbo. Tako bi se lahko astronavt s preprostimi dnevnimi gibi s pomočjo te obleke enostavno izognil težavam z izgubljanjem mišične in kostne konstitucije.