Učinkovitost pri delu

Koliko delati po štiridesetem

M.K.
20. 4. 2016, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pogosto se razpravlja o tem, koliko ur bi moral trajati delovni teden, znanstveniki pa menijo, da bi to moralo biti odvisno od starosti zaposlenih.

Profimedia
Osebe srednje starosti so bolj učinkovite, če delajo polovičen delovni čas.

Osebe , ki so starejše od 40 let, bi bile na svojem delovnem mestu bolj učinkovite, če bi delale samo tri dni na teden. Najnovejša raziskava je pokazala, da ljudje v srednjih letih delajo najbolje, če na delu preživijo 25 ur na teden. Vse kar presega to mejo povzroča utrujenost in stres, ustvarjalnost na delovnem mestu pa močno upade, povzema britanski časnik Independent.

V raziskavo so vključili 3000 moških in 3500 žensk v Avstraliji, ki so morali reševati kognitivne teste. Analizirali so tudi njihove delovne navade. Tisti, ki so delali 25 ur, so dosegli najboljše rezultate, medtem ko so bili dosežki tistih, ki so delo opravljali 55 ur, slabši od upokojencev in brezposelnih.

V veliko državah razmišljajo o dvigovanju starostne meje za upokojevanje, kar je glede na ugotovitve te raziskave, zelo kontraproduktivno. Stopnja intelektualne stimulacije je odvisna od delovnega časa. To je dvorezen meč: delo po eni strani spodbuja aktivnost možganov, po drugi strani pa povzroča stres in utrujenost, ki sta škodljiva za kognitivne funkcije. To pomeni, da so osebe srednje starosti bolj učinkovite, če delajo polovičen delovni čas. Tako je boljše zanje osebno kot tudi za bolj kakovostno opravljeno delo, je prepričan avtor raziskave Colin McKenzie.