Zanimivosti

Nekaj zelo nevarnega se dogaja na vrhu sveta!

M.J.
27. 11. 2015, 12.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jezera, ki so nastala in se razširila po Mont Everestu, bi lahko v primeru, da bi se voda razlila ogrozila nižje ležeča naselja. Tako menijo znanstveniki, ki so to področje prvič obiskali po aprilskem potresu.

Twitter

Vodne površine na ledeniku Khumbu, Himalaja, so se razširile in združile v večja jezera. Alpinisti, ki se podajajo na vrh sveta, morajo te površine na svoji poti prečkati. Hitro taljenje ledenika v tej regiji sproža zaskrbljenost, vzrok temu pa naj bi bila rast povprečnih letnih temperatur. Znanstveniki opozarjajo, da bi se lahko novonastala jezera razlila in povzročila človeške žrtve in materialno škodo na nižje ležečih površinah.

Twitter

»Pred več kot desetimi leti so na ledeniku Khumbu obstajale le manjša jezerca, v zadnjih petih letih pa so se pričela širiti in spajati,« je dejena Ann Rowan, ki vodi raziskovalno ekipo univerze v Shetfieldu in Leadsu. Dejala je, da ledenik izginja, zaradi česar bi se lahko formirala nova velika in tudi potencialno nevarna jezera.

Twitter

Strokovnjaki so potrdili, da se spodnji deli ledenika zaradi taljenja ledu zmanjšujejo, izmerili pa so, da se površina ledenika v zadnjih 15 letih zmanjšuje in sicer v povprečju dva metra na leto. Za razliko od ostalih, gladkih ledenikov na drugih koncih sveta, so ledeniki na Himalaji pogosto prekriti s velikimi kosi gramoza, kamni in peskom in takšen je tudi Khumbu.

Twitter