Zanimivosti

Dostopni vsem

P.R.
18. 11. 2015, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Danes bo v Cankarjevem domu potekala zaključna konferenca »Dostopni vsem« projekta Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, ki je potekal kar dve leti.

etno-muzej.si
V okviru projekta pa je bila povečana tehnična dostopnost muzejskih prostorov.

Projekt izpostavlja zagotavljanje najširše dostopnosti do kulturne dediščine, ki je eden od temeljnih ciljev nacionalne in evropske kulturne politike. Muzeji in galerije namenjajo vse večjo pozornost vseživljenjskemu izobraževanju in vključevanju ranljivih skupin v javno življenje.

V projektu, ki se je začel izvajati septembra 2013, so poleg Slovenskega etnografskega muzeja sodelovali Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenski gledališki inštitut, Tehniški muzej Slovenije in Narodna galerija. Poglavitni cilj projekta je bil za muzejsko delo usposobiti devet pripadnikov ranljivih skupin. V okviru projekta pa je bila povečana tehnična dostopnost muzejskih prostorov.

Slovenski etnografski muzej je bil tako med drugim dopolnjen z indukcijskimi zankami, s pomočjo katerih lahko naglušne osebe sledijo vodstvom po razstavah in s tipnimi kartami za orientacijo slepih in slabovidnih oseb. Del projekta so bila izobraževanja za funkcionalno uporabo novih tehnologij, interneta in pridobitev znanja iz menedžmenta kulturnih vsebin ter o možnostih za vzpostavitev razmer za delo invalidov in izboljšanje fizične dostopnosti do muzejskih zbirk, namenjena zaposlenim pri projektu kot tudi muzejskim strokovnjakom.

DOTIK PRETEKLOSTI

V Slovenskem etnografskem muzeju, ki je bil imenovan za nosilca projekta z namenom razvijanja modela inkluzivnega zagotavljanja dostopnosti do kulturne dediščine ranljivim družbenim skupinam, pa bo prav tako danes ob 16. uri odprtje razstave z naslovom Dotik preteklosti, ki je eden od rezultatov tega projekta.