Zanimivosti

Za številne Volkswagnove dizle ne bo zadoščal le nov program

STA
9. 11. 2015, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pri več kot pol milijona Volkswagnovih dizelskih avtomobilih zaradi zavajanj na testih izpušnih plinov ne bo zadoščala le nadgradnja programske opreme. Po ocenah nemškega zveznega urada za motorna vozila bodo pri približno 540.000 avtomobilih potrebni večji tehnični posegi, so danes sporočili z nemškega ministrstva za promet.

STA
2009 svetovni avto leta, 2015 največji onesnaževalec leta?

Podrobnosti zaenkrat niso znane, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Pogoje večjih tehničnih posegov - mednje naj bi sodili posegi v motor in katalizator - naj bi pojasnili posameznim Volskwagnovim strankam.

Urad za motorna vozila je Volkswagnu naložil vpoklic skupaj 2,4 milijona avtomobilov, ki naj bi se začel v prvih mesecih leta 2016. Gre za različne modele vozil in motorjev. Kateri od teh sodijo med omenjenih približno 540.000 avtomobilov, kjer bodo potrebni večji tehnični posegi, zaenkrat ni znano.

Iz Volkswagna so že sporočili, da bo za vozila z dvolitrskim motorjem zadoščala enostavna nadgradnja programske opreme, pri ostalih modelih pa da bodo poleg tega potrebne tudi tehnične prilagoditve.

Nemškega proizvajalca avtomobilov so danes dohitele tudi slabe novice iz New Yorka. Kot zadnja od velikih bonitetnih agencij je tudi agencija Fitch znižala kreditno sposobnost koncerna. Analitiki so oceno znižali za dve stopnji: z A na BBB+ z negativnimi obeti. Volkswagen bo zato moral v bodoče plačevati več obresti na izposojeni denar.

Da bi si Volkswagen pridobil nazaj zaupanje v ZDA, je tamkajšnjim kupcem ponudil bone v vrednosti 1000 dolarjev (930 evrov). Lastniki dizelskih avtomobilov znamke Volkswagen bodo poleg kartic z naloženim dobroimetjem deležni tudi brezplačne pomoči na cesti za tri leta. V zameno pa se jim ne bo treba odpovedati pravici do tožb, je poročala dpa.