Zanimivosti

Ostanki otrok počivajo v kartonskih škatlah

J.P.
28. 10. 2015, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusi so izkopali posmrtne ostanke carja Aleksandra III. Ruskega, da bi dokazali avtentičnost ostankov zadnjega ruskega carja Nikolaja II. Ruskega in njegove družine.

Wikipedija
300 let je dinastija Romanovih vladala Rusiji.

Preiskovalni komite je prejšnji mesec z blagoslovom iz Moskve izkopal ostanke Nikolaja II. in njegove žene Aleksandre, da bi enkrat za vselej naredili konec nestrinjanjem v zvezi z identiteto ostankov, ki naj bi pripadali njunima dvema otrokoma Alekseju in Mariji.

Poročilo vodilnega eksekutorja Jakova Jurovskega

Trupla carja Nikolaja in njegove družine so po usmrtitvi namočili v kislino, zažgali ter vrgli v zapuščen jašek, a jih je naslednje jutro Jurovski ponovno izvlekel zaradi širjenja govoric o umoru in mestu pokopa.

Ostanki otrok

Ruski strokovnjaki so s pomočjo DNK-testov dokazali, da naj bi ostanki pripadali obema otrokoma, Ruska pravoslavna cerkev pa zahteva dodatne dokaze.Dvomijo celo o avtentičnosti posmrtnih ostankov carja Nikolaja II., katerega dinastija je Rusiji vladala 300 let.

Kosti v kartonskih škatlah

Preiskovalec Vladimir Solovjov, ki na primeru dela že od vsega začetka, je pojasnil, da je pobudo za DNK-preiskavo carja Aleksandra III. dal moskovski patriarh Kiril, glava Ruske pravoslavne cerkve. Kosti, ki naj bi pripadale carju, njegovi ženi in njunim trem otrokom, so bile leta 1991 izkopane in leta 1998 prenesene v grobnico v Sankt Peterburgu. Britanski mediji pa so razkrili, da ostanki Alekseja in njegove sestre Marije še niso bili pokopani, ampak se še vedno nahajajo v kartonskih škatlah Ruskega državnega arhiva. Putinova vlada menda noče dati zelene luči za njihov pokop, saj se boji, da bi ji Cerkev oporekala. Številni pa so mnenja, da je še enkrat znova krajšo potegnil deček, rojen za carja, ki je bil v dveh ruskih revolucijah leta 1917 prikrajšan za svoj prestol.

Boljševiki so sprva zatrjevali, da so umorili zgolj Nikolaja. 

Cerkveni pomisleki

Ostanki carja, njegove žene, njunih otrok in osebja naj bi bili leta 1979 odkriti v gozdu v bližini Jekaterinburga, enajst let pozneje, ob koncu Sovjetske zveze, pa izkopani. Sledile so številne analize DNK, opravljene v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, ki so potrdile, da so kosti posmrtni ostanki carja, Aleksandre in otrok, vendar pa Ruska pravoslavna cerkev nanje ne pristaja. Ko so bili leta 2007 odkriti še fragmenti moških in ženskih ostankov – skoraj gotovo je šlo za ostanke Alekseja in Marije –, jih Cerkev ni hotela pokopati z družino, češ da znanstveni dokazi niso zadostni, čeprav so strokovnjaki za genetiko zagotavljali, da gre za carska otroka. Zato bodo potrebne dodatne preiskave, v katerih bodo sodelovali strokovnjaki, ki jih bo potrdila Cerkev. Kako ironično: če bi se zgodovina obrnila drugače, bi Aleksej postal ne le car in avtokrat celotne Rusije, ampak tudi glava njene Cerkve.