Zanimivosti

So to ostanki mesta, na katerega sta deževala žveplo in ogenj?

J.P.
18. 10. 2015, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po ducat letih izkopavanj je ekipa arheologov pod taktirko Stevena Collinsa oznanila, da so odkrili mesto, ki ustreza svetopisemskemu opisu Sodome, katera je skupaj z Gomoro podlegla Božji jezi.

Facebook

Mesto naj bi se nahajalo na jugu doline reke Jordan.

Če bo potrjeno, da je Collins resnično odkril Sodomo, se kaj lahko zgodi, da mu bo uspelo spremeniti zgodovino.

StevenCollins z Univerze Trinity Soutwest iz Nove Mehike v Združenih državah Amerike, ki je načeloval izkopavanjem na območju Tall el-Hammama, približno 14 kilometrov severovzhodno od Mrtvega morja, je ob tem dejal: »Le malo je znanega o južnem delu doline reke Jordan v bronasti dobi. Večina arheoloških zemljevidov območja je bila praznih. A kar smo odkrili, je pomembna mestna država, ki je bila povsem neznana, predem smo začeli s svojim projektom.« Tall el-Hammam se ujema s svetopisemskim opisom območja, kjer naj bi se nahajala Sodoma. Bila naj bi največje mesto vzhodno od Kikkarja. »Če smo torej hoteli odkriti Sodomo, smo moral najti največje mesto, ki je tu obstajalo v bronasti dami, torej v času Abrahama,« je še dejal Collins. »Ko smo preiskali območje, je bil Tall el-Hammam očitna izbira, saj je bil pet- do desetkrat večji od drugih mest, celo od tistih preko reke Jordan.«

Wikipedia

Zapuščena v skrivnostnih okoliščinah

Collins je skupaj s svojimi sodelavci raznorazne predmete, odkrite v domnevni Sodomi, primerjal s predmeti, ki so bili odkriti v bližnjih mestih – tako je, sodeč ne le zgolj po lokaciji, temveč tudi artefaktih, brez dvoma zatrdil, da je Tall el-Hammam starodavna Sodoma. A ne le to. Collins trdi, da je bila velikanska mestna državica ob koncu bronaste dobe zapuščena v skrivnostnih okoliščinah. Naslednjih 700 let je bila neposeljena pušča, nato pa znova vzcvetela, kot kažejo velikanska železna vrata, ki vodijo v mesto.

Facebook

Steven Collins

Zgodovina ne bo več enaka

Odkritje je za Collinsa arheološki mejnik. Mesto naj bi bilo še posebej pomembno v obdobju od leta 3500 do 1450 pr. n. št., ko so ljudje uspevali na lokaciji, kjer so se križale številne trgovske poti in kjer ni manjkalo virov vode. Velikansko mesto je imelo dva glavna okoliša, osrednji del pa je obdajal debel zid višine med 5 do 10 metri – tod so bili domovi najbogatejših meščanov, kraljeva palača, templji in administrativne stavbe. Gradnja tega zidu je morala biti, tako Collins, precejšen podvig. Preostanek mesta, kjer so bivali nižji sloji, je obdajal štirimetrski zid. Obrambni sistem je tako bil, glede na to, da gre za naselbino iz bronaste dobe, zelo na nivoju. Če bo torej potrjeno, da je Collins resnično odkril Sodomo, se kaj lahko zgodi, da mu bo uspelo spremeniti zgodovino.