Zanimivosti

Prednaročila pri Applu obetajo novo rekordno prodajo iPhonov

STA/M.J.
15. 9. 2015, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Apple bo prihodnji petek dal v prodajo novi različici svojih pametnih telefonov iPhone 6 in iPhone 6S. Ti se na zunaj ne bosta razlikovala od različic, ki sta šli v prodajo lani, vendar sta opremljeni z več spomina in hitrejšim procesorjem. Prednaročila obetajo nov prodajni rekord.

Reuters

Podjetje je sporočilo, da so glede na prednaročila na dobri poti, da presežejo lanskoletni rekord prodaje, to je deset milijonov iphonov v uvodnem vikendu. Spletna naročila za nove iphone so presegla pričakovanja podjetja, pri čemer ima veliko zaslug tudi Kitajska, ki je tokrat prvič vključena v uvodno prodajo novih telefonov.

iPhoni prinašajo veliko večino prihodka za Apple. Samo v prvem polletju letošnjega leta je njihova prodaja zalegla za dve tretjini od skupaj 107 milijard dolarjev prihodkov. Podjetje za tržne raziskave IDC ocenjuje, da bo letošnja prodaja iphonov za 16 odstotkov višja od lanske, prodaja konkurenčnih pametnih telefonov s sistemom android pa naj bi narasla le za deset odstotkov.

Apple žanje uspehe, ker je poslušal stranke, ki so si želeli pametne telefone z večjimi ekrani. Novi različici iphonov je Apple predstavil pretekli teden, skupaj z njima pa tudi posodobljeno Applovo televizijo in nov tablični računalnik Ipad, kar gre vse v uvodno prodajo 25. septembra.