Zanimivosti

Odkrili še drugi Stonehenge

R.T.
12. 9. 2015, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Stonehenge že stoletja osuplja tako arheologe kot številne obiskovalce, ki romajo v Anglijo. Kamniti velikan je morda tako zelo pritegnil strokovno srenjo, da je ta spregledala drug monumentalni čudež iz pradavnine.

Arhiv Svet24

Ta čudež pa je od slovitega Stonehengea oddaljen le 1,6 kilometra. Strokovnjaki so namreč v neposredni okolici s pomočjo radarjev slab meter pod površjem odkrili niz velikanskih kamnov, za katere menijo, da so stari več kot 4.500 let. Zakopani monoliti, ki v višino merijo do pet metrov, niso bili razpostavljeni v krogu kot v Stonehengeu, temveč v ravni liniji, razkrivajo strokovnjaki. »To je verjetno eden največjih kamnitih spomenikov v Evropi. Kar 4.000 let smo ga imeli pred nosom,« je dejal profesor Vince Gaffney iz Univerze v Bradfordu, eden od arheologov, ki sodelujejo pri raziskavi. »Odkritju v svetu skoraj gotovo ni para. Priča smo nečemu povsem edinstvenemu,« je še dejal. Strokovnjaki ocenjujejo, da so kamniti velikani tvorili nekakšen obredni prostor, zasnovan, da vzbudi vtis mogočnosti.

Znanega je bolj malo

Kamni so bili postavljeni vzdolž jugovzhodnega roba poznejšega Durrington Wallsa – krožno zasnovane naselbine, katero je varoval jarek. Vendar pa ni še znano, kdo je kamne nakopičil in s kakšnim namenom. Kamni, ki še niso bili izkopani, naj bi bili podobni tistim v Stonehengeu, torej balvani iz peščenjaka.

Najdbam še ne bo konca

Na območju naj bi se skrivalo še več potencialnih najdišč, med drugim slabih 33 metrov dolga gomila z leseno stavbo. Profesor Gaffney je sicer prepričan, da so kamenje postavili isti ljudje, ki so zgradili Stonehenge, a dvomi, da je med obema spomenikoma neposredna povezava.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so kamniti velikani tvorili nekakšen obredni prostor, zasnovan, da vzbudi vtis mogočnosti.

Predhodne ugotovitve

Arheologi z Birminghamske univerze so pred časom na območju odkrili na ducate pogrebnih gomil, ki so od Stonehenga starejše kar 4.400 let, odkrili so tudi 6000 let stare ostanke lesene zgradbe, za katero sklepajo, da je služila - zdaj bizarnim - ritualnim pogrebnim ritualom, kot npr. ločevanje mesa mrtvih od kosti. Znano je, da je celoten objekt služil kot astronomsko-ritualni center, vendar so znanstveniki z novim odkritjem tri km dolgega in 100 metrov širokega jarka še dodatno šokirala svetovno javnost. Jarek je namreč 500 let starejši od Stonehenga, da pa je začudenje popolno, kamniti krog leži točno na polivici jarka in je astronomsko orientiran tako, da na enem koncu jarka na poletno enakonočje sonce vzide, na drugem pa v jesenskem enakonočju zaide.