Zanimivosti

Bo to največje arheološko odkritje?

R.T.
11. 8. 2015, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grobnica kralja Tutankamona še vedno ni bila oropana vseh svojih skrivnosti. En arheolog naj bi namreč odkril vrata, ki so se skrivala vsem na očeh. Vodila naj bi v grobnico kraljice Nefertiti, domnevno Tutankamonove matere.

Twitter

Grobnica kraljice Nefertiti, katero je proslavila njena lepota, je izgubljena že več stoletij, od kar je okoli leta 1340 pr. n. š. nenadoma umrla. Vendar pa arheolog dr. Nicholas Reeves z Univerze v Arizoni trdi, da je skrivnosti prišel do dna. Potem ko je analiziral v visoki resoluciji skenirane zidove kompleksa Tutankamonove grobnice v Dolini kraljev, je opazil nekaj, kar se je zdelo kot skrivni vhod. Nato je odkril še drugega. En vhod naj bi vodil v shrambo, drugi, ki se nahaja na severni strani, pa bi kaj lahko vodil v še neodkrito grobnico kraljice Nefertiti, je prepričan Reeves. »Če digitalna podoba ne laže, se nam obeta ne le odkritje nove shrambe začasa Tutankamona, temveč tudi grobnice same Nefertiti, naslednice faraona Ehnatona,« je povedal Reeves.

Wikipedia

Lepotica, ki prihaja

Vrsta nejasnosti

Če Reeves ni na napačni sledi, potem bi njegova ugotovitev kaj lahko razrešila vrsto neznank v zvezi s Tutankamonovo grobnico, ki raziskovalcem kratijo spanec. Ena takšnih nejasnosti so dragocenosti, ki so bile v njegovo grobnico – tako se zdi – položene v naglici in ki so povečini že bile rabljene. Tu je še sama pozicija njegove grobnice, ki je umeščena desno od hodnika, ki vodi v kompleks, kar je praksa, tipična za pokope egipčanskih kraljic. Sporna je tudi njena velikost, ki je primerljiva z predprostorom, kar ni ravno običajno. Reeves meni, da grobnica v resnici pripada Nefertiti in da je Tutankamonovo počivališče zgolj dodatek – »grobnica ob hodniku znotraj grobnice«, kot je dejal. Domnevni vhod v dejansko grobnico je okrašen z religioznimi podobami, ki bi lahko služile kot obredno varovalo prostora, ki se skriva za njimi, je povedal Reeves in dodal: »Le ena ženska 18. dinastije je bila deležna takšnih časti – to je bila Nefertiti.«

Nefertiti je bila glavna žena faraona 18. dinastije Ehnatona, s katerim sta izvedla versko revolucijo. 

Lahko bi imel prav

Joyce Tyldesley, egiptologinja z Univerze v Manchestru, dopušča možnost, da ima Reeves prav. »Ne bi bilo presenetljivo, da bi morala grobnica imeti dodatne prostore. Vprašanje pa je, v kolikšni meri je uspelo delavcem realizirati vizijo. Na podlagi posnetkov o tem trenutno ni mogoče soditi. Bila pa bi zelo presenečena, če bi se izkazalo, da je v grobnici prvotno počivališče Nefertiti. Bolj verjetno se mi zdi, da je umrla začasa moževe vladavine, tako da bi morala biti pokopana v Amarni, prestolnici faraona Ehnatona.«

»Lepotica, ki prihaja«

Nefertiti je bila glavna žena faraona 18. dinastije Ehnatona, s katerim sta izvedla versko revolucijo. Tako je vero v več bogov zamenjala vera v boga sonca Atona. »Lepotica, ki prihaja«, kar je pravi pomen njenega imena, je znana po svojem doprsnem kipu, ki ga hranijo v Neues Museum v Berlinu.