Zanimivosti

Zobozdravnika hočejo obesiti

R.T.
29. 7. 2015, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dr. Walter J Palmer, zobozdravnik iz Minneapolisa v Združenih državah Amerike, je enkrat okoli 6. julija v Zimbabveju pokončal Cecila, najbolj slavnega in zaščitenega afriškega leva.

Twitter

Ljudje sedaj zahtevajo pravico, nekateri tudi smrt dr. Walterja J Palmerja. Številni na naslov zobozdravnikove ordinacije v Minnesoti pošiljajo spominke, nekateri so se celo napravili v lovce na zobozdravnike in njegovo hišo obmetavali s plišastimi levi.

45.000 evrov je za lovsko dovoljenje v Afriki odštel Walter J Palmer.

Palmer je sicer dejal, da je na svojem afriškem dopustu zaupal lokalnim vodičem, da so poskrbeli za zakonske obveznosti. Cecila je ubil s samostrelom, ga odrl in obglavil. Pri organizaciji za pravice živali Peta so na socialnem omrežju Twitter zapisali, da bi moral Palmer za svoje dejanje viseti.

Twitter

»Nisem vedel, da je bil lev znan in priljubljen, z ovratnico in del trajajočih raziskav. Zanašal sem se na strokovnost svojih vodičev, da mi zagotovijo legalen lov.« - dr. Walter J Palmer, zobozdravnik

Ni vedel

Lovec, ki je za lovsko dovoljenje na potovanju odštel 45.000 evrov, sicer pravi, da ni vedel, da je bil 13 let star lev zaščitena žival. Kakorkoli že, odkar se je razvedelo, da je Palmer pokončal leva, sta njegova spletna stran in ordinacija tarča gneva ogorčenih ljudi. Oblasti v Zimbabveju so v zvezi z odstrelom leva že aretirale dva Palmerjeva lovska kolega, Thea Bronkhorsta in Honesta Ndlovuja. Če bosta obsojena krivolova, jima grozi do 15 let za rešetkami. Palmerjevo vlogo še preiskujejo.

Odrt in brez glave

Kralja živali naj bi iz narodnega parka Hwange zvabila vaba, Palmer pa je zaprl vrata svoje ordinacije in se potuhnil. Lovci naj bi na svoje vozilo privezali mrtvo žival in leva zvabili približno pol kilometra iz parka. Cecila je puščica ranila – lovci naj bi mu bili na sledi še dva dni po tistem. Ubili naj bi ga s strelnim orožjem. Cecil je tako končal odrt in brez glave. Palmer, ki je član Mednarodnega safari kluba, je v torek zjutraj za medije povedal, da ni vedel za Cecila in izrazil svoje obžalovanje. Pri tem pa zanikal vsakršno odgovornost. »Nisem vedel, da je bil lev znan in priljubljen, z ovratnico in del trajajočih raziskav. Zanašal sem se na strokovnost svojih vodičev, da mi zagotovijo legalen lov,« je dejal. Zobozdravnikova ljubezen do lova ga je v preteklosti že nekajkrat spravila v težave. Preiskovalci so levjo glavo že zajeli in jo nameravajo uporabiti kot dokazno gradivo.

Twitter

Ogrožen tudi naraščaj

Lovci pa niso samo vzeli življenje priljubljenega leva, temveč tudi ogrozili njegov naraščaj. V primeru, da bo njegov trop prevzel drug samec, bo z mladiči opravljeno po hitrem postopku. Cecil je bil eden od najstarejših levov v omenjenem narodnem parku, znan po svoji lepoti in značaju.