Zanimivosti

Koga so želeli Američani in Sovjeti po velikemu Titu?

T.C.
29. 7. 2015, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Neverjetno ponudbo je dobil pisatelj Dobrica. Samo "DA" je moral reči, pa bi ameriške in sovjetske tajne službe vse naredile, tako, kot bi želel. Jugoslavija bi obstala in svet bi danes bil drugačen!

titoville.com

Arhiv Svet24

Prvi predsednik Zvezne republike Jugoslavije, ki je nastala leta 1992, srbski književnik Dobrica Ćosić, ni mogel niti slutiti, kakšno neverjetno ponudbo bo dobil med padcem Berlinskega zidu in velikih nemirov v Evropi na prehodu iz osemdesetih v devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Zdaj, leto dni po njegovi smrti, zgodbo razkrivajo arhivi tujih obveščevalnih služb.

Dvajset dni po Titovi smrti je Dobrico poklical njegov ameriški založnik in mu povedal, naj nujno odpotuje v London. Odpotoval je skupaj s hčero, ki je odlično govorila angleščino, takoj naslednji dan sta odletela v britansko prestolnico. Nastanila sta se v popolnoma običajnem hotelu, odkoder se je javil založniku, ki ju je povabil na kosilo.

Ta založnik je bil William Jovanović, ki je takrat v ZDA izdajal revijo "Čas smrti", ki je izhajala v angleškem in srbskem jeziku. Odpeljal ju je na sprehod po Londonu, v center mesta, prav tja, kjer je bilo največ ljudi.

Arhiv Svet24

Odkril je, kaj je njegova naloga. Povedal jima je, da naj bo takoj jasno, da je predstavnik obveščevalne službe CIA in da mu predaja sporočilo Jurija Andropova, prvega moža takratne Sovjetske zveze in ameriške vlade. Dve edini velesili sta združili moči in interese, da bi našli namestnika Tita. Kandidata naj bi bila dva, razen Ćosića še Milovan Đilas, a so sklenili, da je Dobrica mlajši in popularnejši.

Stališče CIE, sovjetske in ameriške vlade, pa tudi želja pokojnega Tita je, da je najprimernejši, da nasledi Tita in prevzame oblast, je nadaljeval Jovanović, Ćosića naj bi njegove besede pretresle in šokirale!

Takoj je zavrnil njihovo ponudbo, kot je nekoč zavrnil Tita, saj je menil, da nima te sposobnosti. Vidno in glasno se je razburil, da kako jim pade sploh na pamet, da lahko nek pisatelj, popolnoma nekvalificiran, zamenja velikega Tita!? Kako lahko Tita sploh kdo nadomesti?, je povprašal Jovanovića.

Arhiv Svet24



Ta mu je postregel še z bolj šokantnim odgovorom. "Tukaj nimate kaj početi. To bodo vse počeli drugi namesto vas. Američani in Sovjeti. Vi se samo strinjajte in se obnašajte tako, kot bomo ocenili mi, da je primerno. V zahvalo vam bomo uredili tudio Nobelovo nagrado za književnost," je še poizkusil Jovanović.

Ćosić, kot kaže zgodovina, ni sprejel mamljive ponudbe. Jugoslavija je razpadla, je pa Dobrica Ćosić leta 1992 prevzel predsedovanje Zvezni republiki Jugoslaviji, ki je bila razglašena 27. aprila 1992 kot samozvana edina naslednica SFRJ. S sprejetjem nove ustave 4. februarja 2003 se je ZRJ preoblikovala v ohlapnejšo konfederacijo dveh državnih enot in privzela novo ime, Državna skupnost Srbije in Črne gore.

Ostalo je zgodovina.

Arhiv Svet24