Zanimivosti

Zamolčana resnica o prvi Titovi ženi prišla na dan!

T.P./M.J.
2. 5. 2014, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Obsežna biografija o Josipu Brozu Titu, ki temelji na dokumentih in zelo podrobnih informacijah oziroma izjavah ljudi, povezanih z nekdanjim jugoslovanskim predsednikom.

dk

Knjiga o Titu naj bi izšla letošnjo jesen, v njej pa bodo objavljene tudi nikoli razkrite podrobnosti o ljubezenskem življenju jugoslovanskega predsednika. Posebej zanimiv bo tisti del, ki govori o njegovi prvi ženi. Tito se je v poznejših letih med prijatelji in pred televizijskimi kamerami zelo rad spominjal svojih mladih dni, nikoli pa ni govoril o svoji prvi ženi Pelagiji Bjelousovi. V njegovem najožjem krogu ljudi je bilo znano, da ga o Pelagiji ni dobro ničesar spraševati, saj ga to boli. Je pa vedno rad govoril o svojem sinu Žarku, ki ga je imel z njo. O njem je govoril nežno in s ponosom.

dk

Po dobrih petih letih, ki jih je preživel kot vojni ujetnik propadle avstro-ogrske vojske v Rusiji in Sibiriji, se je Josip Broz vrnil v novo nastalo Kraljevino SHS, v Zagreb. Z njim je prišla njegova visoko noseča, 12 let mlajša žena, Rusinja Pelagija Bjelousova. Rodila je v hiši Josipovega očeta, a je otrok že po nekaj dneh umrl.

Družinska tragedija

Pelagija je bila stara 15 let, ko se je poročila s Titom.   

O zakonskem življenju Brozovih v tistem času je malo znanega, a kaže, da sta živela skladno. Josip je Pelagijo klical Polka. Zakonca sta doživela kar dve tragediji zaporedoma: novembra leta 1922 se jima je rodil sin Hinko, ki je zaradi griže umrl le osem dni po porodu, junija leta 1923 pa jima je davica vzela še 18-mesečno hčerkico Zlatico, Josipovo miljenko, za katero je žaloval in žaloval. Februarja leta 1924 se jima je rodil sin Žarko, zdrav in živahen otrok, ki jima je bil do neke mere tudi v uteho.  

Ko se je zakonskemu paru, ki je delal skupaj z Josipom, leta 1941 rodil otroka, se je mlada mamica potožila Titu, da ne zna delati z novorojenčkom. Tito ji je odgovoril: »Nič ne skrbi, jaz ti bom pomagal. Tudi moja Pelagija ni ničesar znala, a sem za vse poskrbel jaz. Videl sem namreč, kako je to počela moja mama z mlajšimi brati in sestrami, zato sem kar sam kopal, previjal in hranil malega Žarka.

Ločitev prek pisma

Pelagija se je leta 1928 z Žarkom vrnila v Sovjetsko zvezo. Po tistem, ko so Tita zaradi komunističnih aktivnosti obsodili na večletni zapor, ga je s pismom obvestila, da se ločuje. Pelagija je umrla v Moskvi leta 1967.

dk